Ekstremne hladnoće

U jeku ekstremne hladnoće površina jezera Cildir na sjevereoistoku Turske zaledila je, tako da sportisti na jezeru treniraju klizanje, a neki čak i testiraju vožnju automobilom po ledu, prenosi Anadolija.

Površina jezera Cildir između turskih gradova Karsa i Ardahana pokrivena je debelim slojem leda, a debljina leda na obali jezera na lokaciji Kil Cadiri u Ardahanu dosegla je 30 centimetara. Lokalna firma iskoristila je zaleđeno jezero kako bi probnom vožnjom testirala performanse automobila na ledu.

Leyla Yılmaz, trenerica klizanja u Pokrajinskoj upravi za mlade i sport, i njeni učenici pratili su neko vrijeme probnu vožnju automobila po ledu.

Yılmaz je za Anadoliju kazala da je i ranije klizala na jezeru Cildir.

- Željela sam klizati na prirodnom klizalištu s mojim učenicima. To je vrlo lijepo okruženje. Čak i vozila mogu voziti ovim ledom i mi smo uživali u ovome - rekla je Yilmaz.

Domaći i strani turisti koji posjećuju pogranična područja Karsa uz jezero Cildir dobro se zabavljaju i na zaleđenom jezeru.

Turisti, koji su došli u lokalitet Kutuk Ev u okrugu Arpacay, hodali su po ledu i vozili se na saonicama.

Na zaleđenom jezeru ribari vole primjenjivati i eskimski stil ribolova, što privlači pse u potrazi za ribama koje ostaju na ledu nakon što ispadnu iz mreža manje pažljivih ribara.

Anadolija