OČUVANJE PLANETE

Zaboravite na goveđi odrezak jer Bill Gates želi da vaš tanjir, zbog očuvanja planete, napunite sintetičkim mesom. Suosnivač Microsofta i filantrop je zamijenio govedinu sintetičkom varijantom te u intervjuu za MIT Tech Review tvrdi da bi bogate zemlje trebale učiniti isto.

Iako biljna prehrana nije održiva u "najsiromašnijih 80 zemalja", Gates kaže: "Mislim da bi sve bogate zemlje trebale prijeći na 100 posto sintetičku govedinu. Možete se naviknuti na razliku u okusu koji će s vremenom biti sve bolji".

U svojoj novoj knjizi How to Avoid a Climate Disaster kaže da nije tajna da industrija uzrokuje nakupljanje čelika i cementa, koji truju planet, a to doprinosi emisijama stakleničkih plinova. Uz to, krave iz uzgoja čine trećinu svih emisija iz stočarske proizvodnje. Stoga smatra da treba nešto poduzeti, prenosi Index.

- Reći ljudima ne možete više imati krave bio bi politički nepopularan pristup. Zato je, zbog zdravlja planete, najbolja mogućnost prebaciti se na zamjene za meso - kazao je milijarder.

- Meso uzgojeno u laboratorijima vjerovatno neće biti konačni lijek za klimatsku katastrofu. Ne znam hoće li to ikada biti ekonomično. Za meso u zemljama sa srednjim i višim prihodima mislim da je to moguće, ali to je jedno od pitanja koje treba godinama pratiti i vidjeti - zaključio je.