Lauren Booth, prešla na Islam prije dvije godine

Svastika Tonyja Blaira tvrdi da s vremena na vrijeme živi u strahu od napada, nakon ubistva vojnika u Londonu. Lauren Booth, koja je prešla na Islam prije dvije godine, kazala je za ITV da "odrasli muškarci izgledaju kao da je žele udariti" kad koristi javni prijevoz u Londonu, u tradicionalnoj islamskoj odjeći.

Booth kaže: "Kad sam prihvatila islam prije dvije godine, i kad sam prvi put stavila mahramu bila sam nervozna u podzemnoj željeznici, mislila sam da će me gledati drugačije, ali svi su se odnosili lijepo prema meni."
 
Bila je nevidljiva nekoliko sedmica, kaže, a onda je shvatila da su Britanci nasmijani, kakvi su uvijek bili, da su je prihvatili.
 
"Ali iskreno, u posljednje dvije sedmice, koristeći javni prijevoz, vidim da muškarci izgledaju upravo kao da žele udariti muslimanke, ja sam visoka, bijela žena, ne mogu se jednostavno uplašiti, ali osjećam strah s vremena na vrijeme, tako da je došlo do promjene, nažalost."
 
Bivši premijer Tony Blair je rekao da je "problem unutar islama koji omogućuje sjeme ekstremizma".
 
Upitana je li on bio u pravu, Lauren Booth je odgovorila: "Apsolutno ne, i mislim da je vrlo opasno prihvatiti tumačenje jedne religije od čovjeka koji je nadzirao invaziju na nekoliko muslimanskih zemalja, i koji je nadgledao rat u kojem je milion ljudi koji su muslimani pobijeno a milioni raseljeno, pa ne bih to uzimala kao osnov za bilo kakvu informaciju o islamu."
 
Lauren Booth je i poznata mirovna aktivistica, ali i međunarodna mirovna izaslanica za Bliski istok. Njeno je ime obišlo svijet kad je 2008. zapela u Gazi jer joj Izrael nije dopustio da napusti palestinski teritorij, gdje je došla u velikoj protestnoj misiji brodom.
 
Nakon mnogo neposrednih kontakata s arapskim svijetom i života i rada u Iranu, Lauren Booth je izjavila da je odlučila prijeći na islam.