Zbog govora mržnje

Facebook, Twitter i druge društvene mreže mogle bi biti kažnjene sa 50 miliona eura u Njemačkoj zbog toga što nisu uspjele ukloniti postove koji sadrže govor mržnje i lažne vijesti dovoljno brzo.

Njemački kabinet odobrio je plan da uvede kazne, koji će u formi nacrta zakona poslati u njemački parlament i druga tijela prije nego postane zvaničan.
"Oni koji pružaju usluge društvenih mreža odgovorni su kada se njihove platforme zloupotrijebe za govor mržnje i lažne vijesti", rekao je ministar pravde Heiko Maas.
Istakao je kako kompanije moraju organizovati menadžment za žalbe da radi tako da ovi sadržaji budu brzo izbrisani. Prema ovom nacrtu zakona, kompanije će imati 24 sata da uklone lažne vijesti i postove koji sadrže govor mržnje kada ga korisnici prijave. Ostali ilegalni sadržaji morat će biti ukinuti u roku od sedam dana.
Od društvenih mreža je već zatraženo da ukinu ilegalne sadržaje čim ih primijete i to je uređeno njemačkim zakonom. Novčane kazne se uvode kako bi bili sigurni da će se ovaj zakon poštovati.
Facebook, Twitter, Microsoft i YouTube dali su veliko obećanje prošlog maja da će pregledati sve sadržaje koje su prijavili korisnici za 24 sata te da će bilo koji rasistički ili neki drugi ilegalni postovi biti uklonjeni. Ipak, njemački zvaničnici kazali su kako ove kompanije nisu uspjele ispuniti obećanje.
"Problem je što vrlo mali broj takvih sadržaja bude obrisan. Facebook izbriše samo 39 posto ovih sadržaja", rekao je Maas.
Facebook je objavio kako radi naporno na uklanjanju ilegalnih sadržaja sa svoje platforme i da je odlučan u rješavanju ovog problema.
S obzirom na to da aktuelna vlada Njemačke ima većinu u parlamentu, očekuje se da će zakon biti usvojen. Na snagu bi trebao stupiti do septembra.