Jedina zemlja u Evropi

Opoziciona stranka "Mi smo porodica" podnijela je slovačkom parlamentu prijedlog zakona o zabrani izgradnje džamija u Slovačkoj, iako je u toj zemlji malobrojna zajednica muslimana dobro integrisana, a ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak nedavno im je odao priznanje da bi takve muslimane svaka evropska zemlja poželjela, prenosi Beta.

Zakon koji bi Slovačku pretvorio u jedinu zemlju u Evropi gdje je zabranjeno graditi džamije sastoji se prije svega u izmjenama građevinskog zakona kojima bi se definisala "vjerska građevina", a pravo na vjerske građevine imale bi samo registrovane vjerske zajednice.
Budući da je uprkos vetu predsjednika Andreja Kiske stupio na snagu novi pooštreni Zakon o vjerskim zajednicama, po kom je za registraciju od februara neophodno da ima 50.000 vjernika, Islamska zajednica u Slovačkoj od svega 5.000 ljudi ne bi imala uopšte pravo na vjerske građevine, pa ni na džamije.
Prijedlog da Slovačka postane jedina evropska zemlja u kojoj je zakonom zabranjena izgradnja džamija samo je jedan u nizu zakona uperenih protiv muslimana otkako je izbila migracijska kriza.