Dvojica visokih vojnih dužnosnika

Dvojica visokih turskih vojnih dužnosnika su dobila doživotne zatvorske kazne zbog umiješanosti u neuspjeli julski vojni udar.

Dvojica visokih turskih vojnih dužnosnika su dobila doživotne zatvorske kazne zbog umiješanosti u neuspjeli julski vojni udar u kojemu je ubijeno gotovo 250 ljudi, a riječ je o prvim sudskim presudama koje se odnose na puč, prenose agencije.

U presudi suda u istočnome gradu Erzurumu stoji da su osuđeni pukovnik i major članovi mreže koju je predvodio Fethullah Gulen, turski bivši imam i politički vođa koji živi u dobrovoljnom egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, izvijestili su mediji.

Turska vlada optužuje Gulena da je orkestrirao pokušaj državnog udara u julu, no takve optužbe 75-godišnji Gulen odbacuje.

Novinari nisu uspjeli dobiti komentar od predstavnika suda u Erzurumu, prenosi Hina.

Ovo je prvi put da je turski sud donio presudu za operaciju pokrenutu 15. jula koja je ugušena do jutra.

Velika čistka

Od tada je širom Turske uhapšeno više od 41.000 ljudi, a gotovo 75.000 zaposlenika u javnim službama i članovi njihovih porodica otpušteni su, prema izvještajima lokalnih medija.

Hiljade zaposlenih u javnim službama suspendirane su s posla.

Zatvoreno je blizu 170 novinskih redakcija, od kojih su mnoge bile na većinski kurdskom jugoistoku Turske, a u pritvoru je više od 120 novinara.

Brojni turski vojnici i oficiri izbjegli su u razne evropske zemlje nakon pokušaja državnog udara i čistki koje je pokrenuo turski režim.

Kontroverzni imam nekada je bio saveznik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, no razišli su se prije nekoliko godina.

U pokušaju vojnog udara i jednom od najtraumatičnijih incidenata u modernoj Turskoj smrtno je stradalo 250 osoba, civila i vojnika.

Izvor: Agencije