Istraživanje britanskih medija nakon napada u Berlinu

Anis Amri osim 12 osoba koje su se nalazile na božićnom sajmu u Berlinu usmrtio je vozača kamiona kojeg je koristio za napad te upucao policajca u Italiji netom prije nego je ubijen.

Za ubistvo Poljaka koji je vozio kamion u Njemačkoj kao i prilikom pucnjave na policijskog radnika koji ga je tražio identifikacijske dokumente, Amri je koristio pištolj kojeg se na crnom tržištu može nabaviti za svega 150 eura, piše Daily Mail.

22 kalibarski pištolj snimljen je uz tijelo ISIS-ovog borca, Anisa Amrija kada je ubijen rano jutros u milanskoj industrijskoj četvrti.

Postavlja se pitanje kako je Amri uspio nabaviti oružje s obzirom na to da se nalazio pod policijskim nadzorom te je bio uhapšen najmanje tri puta samo ove godine.

Postoji zapis koji dokazuje da je 24-godišnjak bio dijelom opsežne istrage ekstremističke mreže te da je vođi regrutacijske grupe, širitelju mržnje kazao kako je spreman te da želi postati bombaš samoubica. Bilo je to prije samo dva mjeseca.

Teroristi nevjerovatno lagano dolaze o oružja koje potom koriste za terorističke napade. Tome doprinosi još uvijek živuće tržište ilegalnog oružja koje dolazi s područja Balkana u srce Europe.

Švicarski stručnjaci nedavno su objavili istraživanje koje pokazuje da se na području bivše Jugoslavije nalazi između tri i šest miliona različitih vrsta oružja koje je ostalo od rata na našem području tokom 1990-ih godina.

Pretpostavlja se kako se oko 1,5 miliona primjeraka oružja nalazi u Srbiji kao nasljeđe iz Jugoslavije.

Cijena pištolja malog kalibra na crnom tržištu kreće se oko 150 eura, a malo skuplje oružje poput kalašnjikova AK-47 može se naći po cijeni od 700 eura, a distribuiraju ih kriminalne bande, stoji u istraživanju.

Distributer ilegalnog oružja poznat pod imenom ‘Nijemac’ opisao je kako se oružje prodaje teroristima.

‘Na ulicama ima mnogo automobila i kamiona u kojima se nalazi rastavljeno oružje. Krijumčari i preprodavači ih znaju sakriti i u rezervoare za gorivo. Prigušivači su nešto skuplji, mitraljezi i automatske puške koje se lako skrivaju, koštaju više. Pištolji su s druge strane prilično jeftini. Njihova se cijena kreće oko 150 eura’, rekao je Nijemac 2015. godine.

Ivan Zveržhanovski, voditelj UN-ovog odjela za suzbijanje ilegalne prodaje oružja u Beogradu kazao je kako je ‘nemoguće znati gdje se oružje nalazi, ko ih drži te na koje se načine koriste’.

‘Ne treba vam na stotine hiljada vrsta oružja, dovoljno je tek nekoliko da se izazove sigurnosni proboj’, rekao je Zveržhanovski.

‘Tržište pištolja zapravo funkcionira po vrlo jednostavnom sistemu ponude i potražnje. Od 2011. bilježimo značajan porast ilegalnog posjedovanja oružja na području jugoistočne Europe kao i ostalim dijelovima EU’, dodao je.