STRAH OD NOVE MIGRANTSKE KRIZE

Ankara i EU potpisale sporazum koji treba zaustaviti ilegalnu imigraciju u Evropu u zamjenu za finansijsku podršku Ankari i ukidanje viza za turske državljane. Turska očekuje da će sporazum o ukidanju viza biti gotov do juna pošto ispuni određene kriterije. No, iz Ankare i dalje stižu upozorenje da bi se moglo odustati od sporazuma ako u idućih dva mjeseca ne budu ukinute vize za građane Turske.

“Evropskoj uniji više treba Turska nego obratno”, ocijenio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak u Ankari osuđujući “provokativni” izvještaj evropskog parlamenta objavljeno prošle sedmice. Turska godinama pokušava pristupiti Evropskoj uniji no pregovarački proces je u zastoju.

Podsjetimo, Ankara i EU potpisale su 18. marta sporazum koji treba zaustaviti ilegalnu imigraciju u Evropu u zamjenu za finansijsku podrškuu Ankari i ukidanje viza za turske državljane. Turska očekuje da će sporazum o ukidanju viza biti gotov do juna, pošto ispuni kriterije koje traži blok 28 članica. Turski premijer Ahmet Davutoglu u ponedjeljak je rekao da sporazum EU-Turska ovisi upravo o tome aspektu, prenosi agencija dpa. “Ako to ne bude ispunjeno, niko ne očekuje da Turska ispuni svoje obaveze”, rekao je Davutoglu, kako ga je prenijela agencija Anadolija.

Evropska unija našla se u bezizlaznoj situaciji i primorana je da dosad neviđenom brzinom ukine vize za državljane Turske ili rizikuje ponavljanje izbjegličke krize koju misli da je zaustavila sporazumom s Ankarom. Dok će EU vjerovatno ispuniti svoj novčani dio obećanja, što je vidljivo jer su u ponedjeljak uplatili više od 100 miliona eura od Komisije za projekte zbrinjavanja izbjeglica u Turskoj, dio koji se tiče ukidanja viza bit će teže ostvariti. Turskoj su s najviše političke razine – šefovi država ili vlada EU – obećali ukidanje viza. Svi diplomati koji imaju iskustvo u odnosima s Turskom mogu pretpostaviti šta će se dogoditi ako se tada vize ne ukinu. Brzo će opet vidjeti kako val izbjeglica iz te države kreće prema EU.

U ponedjeljak su o tome u Strasbourgu, na marginama sastanka Vijeća Evrope, razgovarali predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i turski premijer Davutoglua . “Kao dio sporazuma, mi radimo u smjeru liberalizacije viza za turske građane. Turska mora ispuniti sve preostale uslove. Vizna liberalizacija je pitanje kriterija. Ona se neće razvodnjeti u slučaju Turske”, rekao je Juncker.

Prema ocjeni koja se može čuti u EU, Turska je dosad ispunila samo 19 od 72 kriterija za viznu liberalizaciju. No, Davutoglu je rekao da će u maju ispuniti sve kriterije. Prema evropskim izvorima, postoji dio kriterija za viznu liberalizaciju koji Turska još nije ispunila, a Juncker je, navodno, od turskog premijera zatražio da ubrzaju rješavanje tih nedostataka. Jedan od uslova koji EU želi vezati za viznu liberalizaciju jest zahtjev da Turska omogući pristup sistemu azila i državljanima koji nisu iz Sirije.

Turski premijer Ahmet Davutoglu i u utorak je ponovo izjavio da bi službena Ankara mogla lako odustati od dogovora sa EU o prihvatanju migranata, ukoliko u idućih dva mjeseca ne ukinu vize za turske državljane. U skladu s dogovorom između Brisela i Ankare, Turska je počela prihvatati migrante deportovane iz Evrope, prenijela je agencija AP, javlja Tanjug.

Davutoglu je istakao da, ako Brisel ne počne provoditi svoj dio dogovora do juna, “niko neće moći očekivati od Turske da se pridržava svojih obaveza”.

(Agencije)