Odbili učiteljici pružiti ruku

Švicarska suspendirala proces davanja državljanstva sirijskim tinejdžerima jer su odbili da se rukuju sa učiteljicom.

Švicarska je suspendirala proces davanja državljanstva sirijskoj porodici dva brata tinejdžera nakon što su njih dvojica odbila da se rukuju sa svojom učiteljicom, što je izazvalo nacionalnu debatu oko vjerskih sloboda.
Dječaci, u dobi od 14 i 15 godina, obavijestili su obrazovne zvaničnike u sjevernom gradu Therwilu da je fizički kontakt sa ženama koje nisu članice njihove porodice u suprotnosti s njihovom vjerom.
Oni su nakon toga izuzeti iz tradicionalnog rukovanja učenika i nastavnog osoblja.
Kompromis je, međutim, izazvao burne reakcije vodećih švicarskih političara, među kojima i ministrice pravde Simonette Sommaruge, koja je insistirala da je "rukovanje dio švicarske kulture".
U utorak su vlasti u kantonu Basel u kome se Therwil nalazi saopćili da je proces naturalizacije za porodicu odgođen.
Roditelji muslimani na sudovima
Glasnogovornik kantona Basel Adrian Baumgartner potvrdio je navode novinske agencije ATS o suspenziji.
ATS je objavio da su takve suspenzije uobičajene u procedurama davanja državljanstva jer vlasti često traže dodatne informacije o porodicama koje su uputile zahtjeve.
Otac dvojice dječaka, imam sa sjedištem u Baselu i sirijski državljanin, preselio se u Švicarsku 2001. godine i odobren mu je azil. Migracijski ured u Baselu tražio je više informacija o okolnostima pod kojim je njihovom ocu odobren azil.
Među osam miliona švicarskih državljana, približno 350.000 su muslimani.
Raniji sporovi odnosili su se na roditelje muslimane koji su tražili da njihove kćerke budu izuzete sa časova plivanja.
Muslimanske porodice osigurale su pobjede na sudu protiv škola koje su tražile zabranu zara koji u potpunosti prekriva lice, prenosi AFP.