Žele normalizaciju odnosa

Diplomate Turske i Izraela u četvrtak su se sastale u Londonu, što predstavlja najnoviji korak prema normalizaciji odnosa između dviju zemalja.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je saopćilo u petak da je delegaciju Turske predvodio podsekretar turskog ministra vanjskih poslova Feridun Sinirlioglu.
Dodaje se kako se turska delegacija sastala s delegacijom Izraela koju je predvodio Joseph Ciechanover, specijalni izaslanik premijera Izraela Benjamina Netanyahua.
"Delegacije su postigle napredak prema finalizaciji sporazuma kao i otklanjanju prepreka te se usaglasile da će konačni dogovor biti postignut na narednom sastanku koji će se održati uskoro", navodi se u saopćenju.
Turska, koja je i članica NATO-a, bila je ključni regionalni saveznik Izraela dok se odnosi između dvije zemlje nisu pogoršali 2010. godine kada je devet turskih aktivista ubijeno u raciji izraelskih komandanata na turski brod Mavi Marmara, koji je pokušao proći blokadu Pojasa Gaze.
Međutim, atmosfera se promijenila nakon što je u decembru 2015. godine saopćeno da dvije zemlje tajno pregovaraju radi poboljšanja odnosa.