Sastanak Minsk grupe OESCE-a

Dok obje sukobljene strane broje žrtve, u Beču se održava sastanak Minsk grupe OESCE-a o Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane je saopćilo da u kriznom području Nagorno Karabaha i dalje traju napadi i provokacije od strane armenskih snaga, a da je azerbejdžanska vojska odgovorila i nanijela velike gubitke suprotnoj strani.
U saopćenju se navodi da armenske snage i dalje izvode napade na civilne i vojne ciljeve Azerbejdžana u pokušaju da povrate sela koja je azerbejdžanska vojska oslobodila proteklih dana sukoba.
Azerbejdžanska vojska je u potpunosti uništila komandni štab armenskih snaga u regiji Agdere.

Ubijeno najmanje 70 armenskih vojnika

Iz Ministarstva također navode da je u operaciji azerbejdžanskih snaga uništeno pet tenkova i pet vojnih vozila koja su prevozila veće količine oružja i municije.
U saopćenju se dalje navodi da je u tim operacijama ubijeno najmanje 70 armenskih vojnika, a da je u protekla dva dana sukoba u Nagorno Karabahu poginulo ukupno 16 azerbejdžanskih vojnika. 
Armenska televizija je sinoć, pozivajući se na vojne izvore, objavila da je u sukobima sa azerbejdžanskim snagama u protekla tri dana poginulo 20 pripadnika vojske Nagorno-Karabaha, a da ih je 72 ranjeno, prenosi Reuters.
Šefovi diplomatija Rusije i Njemačke, Sergej Lavrov i Frank-Walter Steinmeier, razgovarali su jučer o eskalaciji situacije u Nagorno-Karabahu i pozvali obje strane na uzdržanost, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.
Ministri dvije zemlje su se složili da vojna opcija nije rješenje problema i pozvali su na hitan prekid vatre i povratak pregovorima pod pokroviteljstvom Minsk grupe OESCE-a.

Razgovor Lavrova i Kerryja

Nešto ranije, Lavrov je o Nagorno-Karabahu razgovarao i sa američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem.
Nagorno-Karabah je pod kontrolom lokalnih snaga etničkih Armena i armenske vojske od okončanja rata 1994. godine, koji nije donio nikakvo razrješenje statusa tog regiona.
Borbe su krenule proteklog vikenda, pri čemu su u subotu poginuli jedan dječak i najmanje 30 boraca sa obje strane.
Azerbejdžan je u nedelju jednostrano proglasio primirje, ali pobunjenici u Nagorno-Karabahu tvrde da su njihove pozicije, uprkos tome, bile izložene napadima.
Francuske vlasti su saopćile da će danas u Beču biti održan sastanak Minsk grupe, podovom ponovnog izbijanja sukoba na području Nagorno-Karabaha.
Međunarodni napori da se smire sukobi, koji su odavno podstaknuti tenzijama između kršćanskih Armenaca i Azerbejdžanaca koji su većinom muslimani, nisu imali rezultata.