Servira samo halal hranu, a alkohol je striktno zabranjen

Prva malezijska avio-kompanija koja operira u skladu sa šerijatskim principima – Rayani Air – počela je sa radom od 20. decembra letom na relaciji Kuala Lumput – Langkawi...

Ova avio-kompanija servira samo halal hranu, a alkohol je striktno zabranjen na letovima. Članovi posade koje su muslimanke moraju da nose hidžab, dok nemuslimanke moraju biti pristojno odjevene, kako navodi glavni menadžer. Također će se prije svakog polijetanja učiti dijelovi Kur’ana i putne dove, rekao je menadžer.

Ova avio-kompanija će prvenstveno letjeti unutar Malezije, međutim plan je da se uvedu i letovi do Srednjeg Istoka povodom umre ili hadža. Kompanija ima 355 uposlenih, uključujući osam pilota i 50 osoba kabinskog osoblja. Rayani Air je četvrta avio-kompanija na svijetu koja implementira šerijatska pravila u politiku poslovanja kompanije.

Pored ove kompanije, u skladu sa šerijatom posluku i Royal Brunei Airlines, Saudi Arabian Airlines i Iran air.

U Britaniji također postoji indicija za otvaranjem slične avio-kompanije.

Naime riječ je o Firnas Airways. Inače, s obzirom da je halal industrija među najrazvijenijim baš u Maleziji, nedavno su u Maleziji lansirali i halal mineralnu flaširanu vodu i sistem islamskog speed-datinga (praksa brzog upoznavanja i razgovora sa potencijalnim partnerom), s tim da ženske osobe dolaze u pratnji sa nekim iz porodice.

divithana.com