U nesreći je poginulo 224 ljudi

Šef ruskih obavještajaca potvrdio da je bomba kućne izrade eksplodirala u avionu koji se srušio u Sinaju.

Šef ruske obavještajne službe FSB izjavio je da je pad ruskog putničkog aviona u kojem je poginulo 224 ljudi bio rezultat terorističkog čina.
Aleksandr Bortnikov rekao je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu u utorak da je bomba kućne izrade eksplodirala u avionu.
U padu aviona na Sinaju 31. oktobra poginuli su svi putnici i članovi posade, uglavnom ruski turisti.

Bomba teška 1,5 kilograma

"Tokom leta, aktiviran je eksploziv domaće proizvodnje snage 1,5 kilograma TNT. Kao posljedica toga, avion se raspao u vazduhu", rekao je Bortnikov, prenosi Russia Today.
On je dodao da Rusija nudi 50 miliona dolara za informaciju o onima koji su umiješani u taj teroristički napad.
Ruski predsjednik naredio je specijalnim službama da spronađu odgovorne za  napad.
"Rusija će naći teroriste koji su srušili avion i kazniti ih", poručio je Putin. Dodao je kako je Rusija dužna pronaći one koji su srušili avion "gdjegod se skrivali, na bilo kojem mjestu na planeti i kazniti", prenose ruski mediji.
Grupa Islamska država Irak i Levant tvrdi da su oni srušili ruski Airbus A321 samo 23 minuta poslije polijetanja iz ljetovališta Sharm el-Sheikhna letu do Sankt Petersburga.

Amerikanci upozorili na bombu

Američki zvaničnici prije 10-ak dana su rekli kako su presreli obavještajnu prepisku koja podržava teoriju da je bomba oborila avion iznad Sinaja.
Tada su američki i evropski zvaničnici upozorili da konačni forenzički dokaz da se avion srušio zbog bombe još nedostaje.
Neimenovani izvor rekao je agenciji Reuters tada da postoje kontradiktorni obavještajni podaci o tome gdje je mogla da bude skrivena bomba u avionu.
Američki obavještajni izvori tvrdili su kako postoji "velika mogućnost" da je pad ruskog aviona u Egiptu izazvala bomba koju su neposredno prije leta u avion postavili pripadnici IS-a ili grupa koje su povezane s tom organizacijom.
Ruski premijer Dmitrij Medvedev ranije je također izjavio da se ne odbacuje mogućnost da je teroristički napad uzrok pada ruskog putničkog aviona u Egiptu.