Kik-boks šampion sa Kosova

Dvostrukog svjetskog šampiona u tajlandskom boksu Valdeta Gashija, porijeklom sa Kosova, ubili su džihadisti kad je pokušao da napusti Islamsku državu, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava

Ta organizacija sa sjedištem u Londonu je navela da je Gashi, koji je napustio svoju porodicu u Njemačkoj kako bi se priključio IS, uhvaćen u pokušaju da pobjegne iz grada Alepo u Siriji sa "jednom grupom ljudi", objavio je sajt IBT.

Kikboksera su džihadisti zatim odveli u zatvor u sirijskom gradu Manbež, a kasnije i ubili, saopštila je Opservatorija, pozivajući se na pouzdane izvore.

Opservatorija je, međutim, dodala da im je drugi izvor rekao da je Gashi još živ, ali da pokušava da pobjegne od džihadista iz IS.

Prije nekoliko nedjelja su se u medijima pojavili izvještaji da je kikbokser poginuo, nakon što je njegova porodica rekla jednoj švicarskoj televiziji da je on preminuo u Siriji, iako tačan uzrok njegove smrti nije naveden.

Dvadesetdevetogodišnji Gashi se priključio IS-u u januaru ove godine, a, kako prenose mediji, on je u intervju za TV SRT u junu rekao da "pokušava da izgradi modernu kalifatsku državu u Siriji".

Gashi je u jednom ranijem intervjuu rekao: "Ako umrem radeći dobro, naravno da će mi biti drago".
 
Međutim, stvari nisu bile onakve kakvima ih je Gashi zamišljao, pa tako SORH prenosi kako ga je ISIS šokirao i da je pokušao pobjeći ubrzo po dolasku.