Francuski telekomunikacioni div

Benjamin Netanyahu, premijer Izraela, odluku Orangea označio mizernom i pozvao Pariz da se distancira od svoje kompanije.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu označio je "mizernom" odluku francuskog telekomunikacionog giganta Orange da povuče svoj brend iz Izraela, apelirajući na zvanični Pariz da se distancira od te kompanije, prenose agencije.
"Pozivam francusku Vladu da javno osudi mizerne izjave i mizerne akcije kompanije koja je u njenom djelimičnom vlasništvu", rekao je Netanijahu dan nakon što je predsjedavajući Orangea najavio kako bi se povukao iz Izraela "sutra ujutru" kada bi mogao.
Orange, koji djelimično kontrolira francuska Vlada, najavio je jučer odluku da okonča sporazum s Partnerom, drugim po veličini mobilnim operaterom u Izraelu, naglasivši da taj potez nije politički motiviran, javlja agencija AFP.

"Apsurdna drama"

Međutim, Izrael vidi tu odluku kao bojkot povezan sa djelovanjem Partnera na okupiranoj Zapadnoj obali.
"Pozivam naše prijatelje da bezuslovno proglase - glasno i jasno, da se protive svakoj vrsti bojkota države Jevreja", naveo je izraelski premijer, kako je navedeno u saopćenju kabineta premijera Izraela.