Pad medijskih sloboda na Balkanu

Kosovo je medijski djelomice slobodno i svrstano je na 97. mjestu od 199 zemalja u 2014., prema izvješću američke nevladine udruge Freedom House, koja ističe da je prošle godine zabilježen globalni pad medijskih sloboda zbog oštrih zakona i nasilja. U izvješću se navodi da je globalna medijska sloboda pala 2015. na svoju najnižu tačku u posljednjih deset godina.

U izvještaju o slobodi medija u svijetu u 2014. godini, ta organizacija ističe da je od 2009. u prošloj godini zabilježen najmanji broj zemalja u kojima je došlo do znatnog poboljšanja kada se radi o slobodi medija - 8, dok je istovremeno broj zemalja u kojima je došlo do znatnog pogoršanja najveći u posljednjih sedam godina - 18, a globalna sloboda medija najniža u više od 10 godina.
 
Freedom house ocjenjuje da to nagoveštava da globalno pogoršanje slobode medija nije ograničeno samo na autokratije ili ratne zone.
 
Kada se radi o cijelom balkanskom regionu, Freedom house ocjenjuje da je u nekim zemljama i dalje prisutno kršenje slobode medija koje se ogledalo u tome da su se političari i poslovni ljudi pozivali na kršenje propisa o kleveti i uvredi da bi izvršili pritisak na kritičko izvještavanje, kao i u provladinom izvještavanju na javnim televizijama, pritisku političara i vlasnika na urednike, što vodi ka autocenzuri, uznemiravanju, pretnjama i napadima na novinare koji su ostali nekažnjeni i u netransparentnim vlasničkim strukturama.
 
Od bivših jugoslovenskih republika najbolje je rangirana Slovenija (slobodna), koja dijeli 41. mjesto sa Kiprom, Dominikanskom Republikom, Litvanijom i Vanuatuom, dok je najgore rangirana Makedonija (djelimično slobodna), koja dijeli 125. mjesto sa Ukrajinom.
 
Crna Gora (djelimično slobodna) se nalazi na 78. mjestu, zajedno sa Salvadorom, Srbija (djelimično slobodna)  je rangirana na 80. mjesto, zajedno sa Hrvatskom i Indijom, Kosovo na 97. mjestu, koje dijeli sa Albanijom, Indonezijom, Malavijem i Panamom, a BiH (djelimično slobodna) dijeli 107. mjesto s Argentinom, Grčkom i Nigerom.
 
Freedom house zaključuje da su se medijski uslovi znatno pogoršali u 2014, jer su se novinari širom svijeta suočavali sa pojačanim ograničenjima slobodnog protoka vijesti i informacija, uključujući i ozbiljne prijetnje po njihove živote.

Vlade su koristile taktike, uključujući i hapšenja i cenzuru, da bi ućutkale kritičare.
 
Teroristi i druge nedržavne snage otimali su i ubijali novinare koji su pokušavali da prate oružane konflikte i organizovani kriminal, navodi Freedom house.

Ta organizacija dodaje da su bogati vlasnici koji dominiraju privatnim medijima u velikom broju zemalja uticali na izvješavanje kako bi podržali svoje vlade, političke partije ili vlastite interese.
 
Čak su se i demokratske zemlje, ukazuje Freedom house, borile da se nose sa navalom propagande iz autoritarnih režima i ekstremističkih grupa.

Freedom House je američka nevladina organizacija koja promiče demokraciju, političke slobode i ljudska prava.

Pogledajte izvještaj OVDJE.