Izbori izazvali opasnost

Izbori na istoku Ukrajine doveli su u veliku opasnost cjelokupan mirovni proces na istoku zemlje, smatra Porošenko.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko sazvao je za utorak žurni sastanak svojih šefova sigurnosti kako bi razmotrili nove načine borbe protiv separatističkih izazova na istoku, nakon pobunjeničkih izbora koje ne priznaje Kijev i Zapad.
Kijev smatra da bi to moglo stvoriti novi „hladni rat“ u postsovjetskoj Europi jer to i dalje prijeti teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, koja je izgubila nadzor nad svojim Krimskim poluotokom u martu, kada je Krim pripojen Rusiji.
U priopćenju, ukrajinski predsjednik je osudio separatističke izbore na istoku zemlje kao „izbornu farsu“ te ponovio da je Rusija prekršila dogovor iz Minska koji je trebao otvoriti put za rješenje separatističkih problema.
Porošenko je naveo kako predlaže povlačenje zakona, dogovorenog u okviru sporazuma o primirju, kojim se regijama Donjecka i Luganska daje određena razina autonomije u iduće tri godine.
Po njemu, izbori na istoku Ukrajine doveli su u veliku opasnost cjelokupan mirovni proces na istoku zemlje.
Za razliku od Kijeva, SAD i Europske unije, koji tvrde da su izbori na istoku države u suprotnosti s ustavom Ukrajine i sporazumima iz Minska, rusko Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi drugačije, navodeći kako predstavljaju priliku za konstruktivan dijalog, te da Moskva poštuje volju građana izraženu na njima.
Osude iz SAD-a
Bijela kuća je osudila izbore nazvavši ih „nelegitimnim i takozvanim izborima“ te upozorila kako će povećati gospodarske sankcije Rusiji ako Moskva nastavi i dalje kršiti sporazum iz Minska.
SAD je nedjeljne izbore na istoku Ukrajine proglasio lažnim, ističući njihovu nelegalnost i nelegitimnost, a izražena je i zabrinutost zbog izvještaja o kretanju ruskih trupa i vojne opreme u pravcu ukrajinske granice, izvještava AFP.
„SAD osuđuje nelegitimne, tzv. izbore koje su u održali separatisti, koje je podržala Rusija, u dijelovima Donjecka i Luganska“, stoji u priopćenju glasnogovornice Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Bernadette Meehan.
Izrazila je zabrinutost zbog nastojanja ruske diplomacije, koja želi dati legitimitet izborima u istočnoj Ukrajini.
Zabrinuta je i zbog izvještaja o napadima posljednjih dana na promatračke dronove EU-a iznad istoka države.
I glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki ističe kako SAD žali zbog izbora na istoku Ukrajine i ne priznaje bilo kog od lidera izabranih tim „nelegalnim glasanjem“.
Upozorila je Moskvu kako bi priznavanje tih izbora samo vodilo Rusiju u još veću izolaciju.
Novi humanitarni konvoj
Dužnosnici u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici poručili su kako nisu zabrinuti zbog namjere predsjednika Porošenka da ukine zakon kojim se daje poseban status regijama Donjeck i Lugansk.
„Nema problema. Taj zakon nam ionako ne odgovara“, rekao je predsjednik Narodnog vijeća Aleksej Karjakin, a prenijeli su ruski mediji.
Prema zakonu o posebnom statusu, regijama Donjeck i Lugansk dozvoljeno je vođenje unutarnjih poslova i predviđeno je održavanje lokalnih izbora 7. prosinca.
U međuvremenu je Rusija isporučila Donjecku i Lugansku novu humanitarnu pomoć, priopćilo je rusko Ministarstvo za hitne situacije.
Ukupno 10 kamiona iz šestog ruskog konvoja humanitarne pomoći isporučilo je Donjecku 50 tona lijekova i goriva, dok je istu količinu lijekova i goriva drugih 10 kamiona isporučeno Lugansku, potvrđeno je iz Centra za upravljenje kriznim situacijama.
U konvoju su se nalazili lijekovi za medicinske ustanove i gorivo za ključne službe, uključujući službu za hitne situacije i ambulante.
U okviru prethodnih pet konvoja, Rusija je uputila Donjecku i Lugansku 7.500 tona pomoći koja je sadržavala hranu, lijekove, električne generatore, odjeću i vodu za piće.