Osuđen na smrtnu kaznu

Posebni sud za ratne zločine izrekao je smrtnu kaznu Matiuru Rahmanu Nizamiju (71), čelniku stranke Džamat-e-Islami u Bangladešu.

Predsjednik najveće islamističke stranke u Bangladešu osuđen je u srijedu na smrtnu kaznu na sudu koji je uspostavljen za procesuiranje ratnih zločina počinjenih tokom krvavog rata za nezavisnost 1971. godine.
Posebni sud za ratne zločine izrekao je smrtnu kaznu Matiuru Rahmanu Nizamiju (71), čelniku stranke Džamat-e-Islami zbog njegove upletenosti u ubistva, silovanja, poticanje vjerske mržnju i drugih zločina protiv čovječnosti tokom devetomjesečnog rata.
Među ostalim, proglašen je krivim za orkestriranje pokolja nad profesorima, piscima, liječnicima.
'To je historijska presuda', ocijenio je tužitelj Haider Ali.
Prema vladinim procjenama, tokom rata ubijeno je tri miliona ljudi, a oko 200.000 žena je silovano. Neovisni izvori kažu da su te brojke puno manje i da je ubijeno između 300.000 i 500.000 ljudi.
Nekoliko stotina ljudi pred zgradom suda pozdravilo je presudu i zatražilo od vlade da Nizami bude odmah pogubljen. Nizamijev advokat najavio je žalbu na presudu.
Rat iz 1971. završio je rađanjem države Bangladeš, a riječ je o pokrajini koja je od 1947. bila u sastavu Pakistana i zvala se Istočni Bengal, a zatim Istočni Pakistan.
Stranka Džamat-e-Islami protivila se neovisnosti tokom sukoba, a suđenja danas odbacuje kao politički motivirana.
Premijerka Šeik Hasina Vazed uspostavila je sud 2010., pošto je prvi pokušaj suđenja osumnjičenih za ubistva bio prekinut 1975. kada je ubijen šeik Madžibuh Rahman, utemeljitelj države Bangladeš i otac sadašnje premijerke.
Posebni sud je dosad podignuo optužnice protiv 18 osoba, uglavnom iz stranke Džamat-e-Islami po raznim tačkama, a kazne su dosad izrečene za njih 11. (Hina)