Analiza doktorke nauka za BBC

Slučajevi zabilježeni nedavno u medijima nestale učenice Jusre Husein, studentkinje Akse Mahmud i bliznakinja Salme i Zahre Halane pokrenuli su u Velikoj Britaniji zabrinutost zbog radikalizacije muslimanki.

Prema procjenama, njih 50 do 60 iz Britanije otišlo je u Siriju preko Turske, i pridružilo se ekstremističkom pokretu Islamska država. Tamo su naišle na žene iz puno drugih država poput SAD, Austrije, Francuske. Holandije, Kanade, Norveške i Švedske. Zašto žene iz zapadnih zemalja odlaze tamo?
Catherine Brown je doktorka nauka koja predaje na Katedri za studije odbrane na Kraljevskom koledžu u Londonu i za BBC je napravila analizu u kojoj se pozabavila ovom temom.
- U slučaju Jusre Husein, nejasno je da li je ona postala radikalna ili da je uopšte putovala z Siriju (iako policija veruje da vjerovatno jeste). Što se tiče mnogih drugih, njihove priče su dostupne na društvenim medijima kao što su Twitter, tumblr, LinkedIn i ask.fm. Iz tih priča jasno je da je uticaj društvenih mreža značajan. One ženama nude savjet, podršku, pomoć prilikom puta i izvor su propagande Islamske države, predstavljajući idealizovane slike islamskog života i džihada - piše Brownova.
Ona primjećuje da je na početku veliki broj žena koje su odlazile u Siriju tamo išao da bi se pridružio muževima koji su se već borili na strani Islamske države. Takav je primjer Kadidže Dare, 22-godišnjakinje iz južnog dijela Londona koja je twittovala da želi da bude prva džihadistkinja koja je pogubila zapadnog taoca. Ona je u Siriju otišla da bi se tamo pridružila Abu Bakru, borcu rođenom u Švedskoj.
- Priče o "džihad nevjestama" koje putuju u Siriju da bi se udale za borce Islamske države pojačale su se u zapadnim medijima. Porodice u Francuskoj čije ćerke su otišle u Siriju zvali su Sirijci koji su ih pitali za ruku ćerki da bi ih oženili, a online nalozi muških boraca bombardovani su zahtjevima žena koje žele da im postanu supruge - navodi Brownova.
Mia Bloom iz Centra za terorizam i studije bezbjednosti Univerziteta Masachusets Louel provokativno tvrdi da ove žene džihadisti ne posmatraju drugačije do "fabrika beba" u želji da povećaju broj onih koji žive u novoj "čistoj" Islamskoj državi.
Brownova kaže da veliki dio posla u slučaju žena igra i romantičarski momenat o kojem one svjedoče.
- U toj novoj "državi" žene imaju razne vrste poslova i uloga. Na primjer, u sirijskom gradu Raka one mogu da pristupe takozvanoj Al- Hansa brigadi, moralizatorskoj "policiji" koju čine isključivo žene i koju je navodno osnovala žena iz Britanije - navodi Brownova.
Po njoj je neuspjeh zapadnih država da mladim muslimankama pruže osjećaj pripadnosti, svrhe i vrijednosti kao muslimanki i građanki izuzetno vidljiv u svjedočanstvima džihadistkinja na internetu.