Amerikanci u strahu

- Nekoliko putničkih aviona nestalo je u Libiji, a 11. septembra smo videli šta može da se dogodi sa otetim letelicama - izjavio je neimenovani američki zvaničnik...

Američki zvaničnici izrazili su brigu zbog nestanka 11 putničkih aviona u Libiji. Vjeruje se da su ih ukrali islamski militanti, pripadnici Libijske zore, nakon što su prošlog mjeseca zauzeli međunarodni aerodrom u Tripoliju. Sada se strahuje da bi te avione mogli da iskoriste za terorističke napade u regionu.

 U kabinetu predsjednika Baracka Obame svijesni su da je moguće ponavljanje crnog scenarija na 13. godišnjicu napada na STC, 11. septembra, i zbog toga u protekle dvije nedelje upozoravaju na pogoršanje situacije u Libiji.

- Nekoliko putničkih aviona nestalo je u Libiji, 11. septembra smo videli šta može da se dogodi sa otetim letelicama – izjavio je neimenovani zvaničnik.

Ovaj datum za Amerikance ima dvostruko značenje. Osim što se tada obilježava teroristički napad na STC, 11. septembra će se obilježiti u druga godišnjica napada na američku ambasadu u Bengaziju kada su poginula četiri američka državljana uključujući i ambasadora Cristophera Stivensa.



Marokanski vojni analitičar, Abderahman Mekaui, rekao je za Al Džaziru da su aerodrom u Tripoliju zauzeli pripadnici Maskiranih brigada, grupe koja je odgovorna za napad na američku ambasadu u Libiji prije dvije godine.

Mekaui tvrdi da postoje obavještajni podaci prema kojima Maskirane brigade namjeravaju da upotrebe avione za napad na zemlje Magreba i to baš 11. septembra.

Američki zvaničnici, inače, nisu javno potvrdili nestanak 11 putničkih aviona, ali navodno rade na njihovom pronalasku.