Nije Hirošima niti Nagasaki

Obim razaranja pojasa Gaze predstavljen je na video snimku, objavljenom samo nekoliko dana nakon što je jedna međunarodna organizacija objavila procjene o vremenu potrebnom da se to palestinsko područje obnovi.

Produkcijska kompanija je najavila da će dokumentovati štetu iz zraka za cijeli pojas Gaze.
"Kompanija namjerava da dokumentuje i snimi sva područja u pojasu Gaze od sjevera ka jugu, samo za medije“.
Na snimku Al-Shejaiyje ne vide se stanari zgrada, a neki koji su ga pregledali uporedili su Gazu sa Hirošimom u Drugom svjetskom ratu, a pojedini mediji koji su prenijeli video napominju da autentičnost nije odmah potvrđena, javlja Tanjug.
Video palestinske produkcijske kompanije "Media town" pokazuje iz zraka grad Al-Shejaiyju, u kome su veliki dijelovi uništeni u zračnim udarima i granatiranju tokom 50 dana rata.
Najmanje 17.000 kuća je uništeno ili jako oštećeno tokom tog sukoba, dok je za oko 5.000 potrebna suštinska obnova, navela je nevladina organizacija "Shelter Cluster" u saradnji sa UN i Crvenim krstom.
U Gazi na samo 360 kilometara kvadratnih živi 1,8 miliona stanovnika i to područje još nosi tragove ranijih sukoba. Izrael i Hamas su prije nedjelju dana pristali na neograničeni prekid vatre nakon krvavog rata, u kome je poginulo više od 2.140 Palestinaca, veći dio čini nenaoružano stanovništvo i 73 Izraelaca, uključujući šestoro civila.
Prekid vatre je donio kraj neprijateljstava, ali su ključni nesporazumi ostali nerazriješeni. Planirano je da se indirektni pregovori između dvije strane nastave za mjesec dana, a palestinska strana je najavila da ima plan.
Izrael procjenjuje da je šteta od sukoba 2,67 milijardi dolara i vlada je najavila da će izdvajanja iz budžeta zbog toga biti smanjena za dva procenta. Obnova Gaze stajaće čitavih 6,49 milijardi, kako procjenjuje "Shelter Cluster".