Izvještaj Europola

Europol je objavio godišnju studiju o terorizmu. Rezultati ne podržavaju tvrdnje da su "(gotovo) svi muslimani teroristi."

Islamofobi populariziraju tvrdnje da "nisu baš svi muslimani teroristi, ali da su svi teroristi muslimani." Uprkos tome što ova ideja postaje aksiomatična u nekim krugovima, ona jednostavno nije činjenična. U članku pod nazivom "Svi muslimani su teroristi…. Osim 94 posto koji nisu", korišćeni su zvanični FBI podaci da bi se pokazalo da samo 6 posto terorističkih napada na američko tlo od 1980. do 2005. su izveli islamski "ekstremisti". Ostalih 94 posto su od drugih grupa (42 posto Latinoamerikanci, 24 posto ekstremne ljevičarske grupe, 7 posto ekstremni židovi, 5 posto komunisti i 16 posto sve ostale grupe).

No, što je sa preko bare? Podaci prikupljeni od strane Europola jačaju argument još više. Europol objavljuje godišnji izvještaj pod nazivom EU izvještaj o situaciji i trendu terorizma. Na njihovom zvaničnom web-siteu, možete pristupiti izvještajima iz 2007, 2008 i 2009.

Rezultati su potpuni, i dokazuju odlučno da nisu svi teroristi muslimani. Ustvari, nevjerovatnih 99.6 posto terorističkih napada u Evropi su izvele nemuslimanske grupe; dobrih 84.8 posto napada su izvele separatističke grupe potpuno nevezane za Islam. Ljevičarske grupe čine 16 puta više terorizma od radikalnih islamističkih grupa. Samo mizernih 0.4 posto terorističkih napada od 2006. do 2008. se mogu pripisati "ekstremnim" muslimanima.

Ovdje su zvanične tabele priložene u izvještajima…

Za 2006.


Za 2007.


Za 2008.


(Prema izvještajima, desio se samo jedan "islamistički napad" u Velikoj Britaniji u 2008., koji je izostavljen u tabeli iznad. Uključen je u grafičkom prikazu ispod.)

Bacimo li samo pogled na te tabele je dovoljno da saznamo koliko je apsurdna izjava da su "svi teroristi muslimani". Ta izjava nije ni blizu istine. Ako sastavimo podatke, dolazimo do ovoga:



Izvor: http://www.loonwatch.com/
Priprema: putvjernika.com