Tokom trogodišnjeg građanskog rata

Nad djecom u Siriji izvršene su i grupne egzekucije i mučenje, a u nekim slučajevima žrtve su imale samo godinu dana.

Tokom trogodišnjeg građanskog rata u Siriji poginulo je najmanje 11.000 djece, među kojima je i više stotina onih koji su poginuli od snajperskog metka, pokazao je najnoviji izvještaj istraživačke grupacije Oxford Research Group.
U tom izvještaju se navodi da su nad djecom, između ostalog, izvršene grupne egzekucije i mučenje, pri čemu su u nekim slučajevima žrtve imale tek godinu dana, prenose svjetski mediji.
Najveći dio poginule djece život su izgubili u bombaškim napadima, i to baš u blizini svog doma, navela je grupacija čije je sjedište u Londonu.
U izvještaju pod naslovom Ukradena budućnost - skrivene brojke djece žrtava u Siriji, navodi se da su među 11.420 žrtava sirijskog rata mlađih od 17 godina njih 389 bili žrtve snajpera, 764 djece je izgubilo život u masovnim egzekucijama, dok je više od 100 njih, među kojima je bilo i beba do godinu dana, bilo mučeno.
Među poginulom djecom je dvostruko više dječaka nego djevojčica, a najugroženija grupa su bili dječaci stari između 13 i 17 godina, koji su bili najčešće žrtve namjernog ubijanja, priopćio je Oxford Research Group.

Žestoki oružani sukobi

U posljednja 24 sata širom Sirije poginulo je 98 osoba u žestokim oružanim napadima vojske Bashara al-Assada na pobunjenike, a među poginulima nalazi se devetero djece i 10 žena.
U napadima izvršenim s kopna i iz zraka u Halepu je život izgubila 51 osoba, u predgrađu Damaska 23, u Homsu sedam, Idlibu pet, Rakki četiri, Deyru'z Zori tri, Deri i Hami po dvije te u Haseki jedna osoba, navodi se u priopćenju Organizacije za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji.
Sirijski lokalni komitet potvrdio je kako su režimske snage s kopna projektilima, minobacačima i raketama gađali predgrađa Damaska i regije Istočnu Gutu i Kalamun, dok je Oslobodilačka vojska Sirije napala Vabedh, kontrolnu točku sirijske vojske u Hami, i onesposobila veliki broj vojnika.
Sirijska novinska agencija SANA priopćila je kako je u napadu iz minobacača na skladište pogona za preradu nafte izbio požar te da su ga vatrogasne jedinice uspjele ugasiti.
Agencija je također navela da su snage sigurnosti onesposobile i uništile veliki broj oružanih grupa i vozila te da je vojska preuzela kontrolu u podzemnoj čaršiji u Halepu.
Procjenjuje se da je u sirijskim sukobima ubijeno više od 120.000 ljudi, dok je najmanje milijun Sirijaca izbjeglo iz svoje domovine, prenijela je agencija AFP.