Izdali Hipokratovu zakletvu

Ljekari i bolničari su odgovorni za loše postupanje u zatvorima Pentagona i CIA-e, navodi se u nezavisnom izvještaju koji pokazuje da su ovi profesionalci bili saučesnici u mučenju, prenosi "Dnevni avaz".

Poslije 11. septembra, borba protiv terorizma je dovela do toga da ljekari, bolničari i psiholozi koji rade za američku vojsku izdaju Hipokratovu zakletvu. Prema jednoj studiji koju je 4. novembra izradio Institut za medicinu kao profesiju Kolumbija univerziteta u New Yorku, zdravstveni profesionalci su uistinu postali saučesnici u zlostavljanju u različitim vojnim zatvorima Pentagona i CIA-e.

U izvještaju pod nazivom "Napuštena etika, medicinski profesionalizam i zlostavljanje zatvorenika u ratu protiv terorizma" piše: "Ova praksa podrazumijeva koncepciju, sudjelovanje i primjenu mučenja i okrutnog, nehumanog i degradirajućeg postupanja".

Studija je urađena na osnovu dokumenata o zatvorskim uvjetima neprijateljskih boraca u Gvantanamu i u američkim zatvorima u Iraku i Afganistanu.

Izvještaj detaljno obrazlaže djela medicinskog osoblja bez obzira na "njihove medicinske obaveze". Od njih se tražilo da "povećaju anksioznost i dezorijentiranost zatvorenika". Oni su koristili medicinske informacije u okviru isptivanja i učestvovali u "prisilnom mučenju štrajkača glađu".

Zdravstveni profesionalci CIA-e također su bili prisutni prilikom saslušavanja kada se primjenjivala sila.

Dr Gerald Thomson, profesor medicine na Univerzitetu Kolumbija koji je učestvovao u ovoj studiji, kazao je da je "jasno kako su u ime nacionalne sugurnosti ljekari postali vojni agenti i da su prakticirali radnje koje su bile u suprotnosti s njihovom medicinskom etikom".

"Odgovorni smo da djelujemo tako da se to više ne ponovi", kazao je on.