Suđenje počinje 3. marta

Olimpijac Oscar Pistorius danas je na čitanju optužnice na sudu optužen za ubistvo s predumišljajem. Suđenje će početi 3. marta 2014.

Južnoafričko tužiteljstvo u petak je podignulo optužnicu protiv Oscara Pistoriusa za ubistvo svoje djevojke Reeve Steenkamp, koje se dogodilo 14. februara u njegovoj kući u Pretoriji.
Danas je na čitanju optužnice potvrđena optužba za ubistvo s predumišljajem i ilegalno posjedovanje oružja kojim je usmrćena njegova djevojka. Tužiteljstvo je sudu podnijelo i popis svjedoka, kojih je više od stotinu.
Suđenje će početi 3. marta sljedeće godine, a trebalo bi trajati dvadesetak dana. Ukoliko Pistoriusa proglase krivim, prijeti mu doživotni zatvor.
Prije čitanja optužnice Pistorius je brisao suze i držao se za ruke sa svojom obitelji.
Podsjetimo, Oscar Pistorius, poznat i kao The Blade Runner, na samo Valentinovo ove godine, ubio je svoju djevojku, 29-godišnju manekenku Reevu Steenkamp. Na prvom pojavljivanju pred sudom u Pretoriji, Pistorius je priznao ubistvo.
Tada je tvrdio kako je ubistvo bilo slučajno jer je mislio kako se u njegovoj kući nalazi provalnik te je pucao u samoobrani, dok je tužiteljstvo tvrdilo da je dobro znao tko je iza zatvorenih vrata.