Izraelski zvaničnici

Procjene izraelske vojske pokazuju da je mreža tunela Hamasa u Gazi veća od mreže londonskih podzemnih željeznica.

Glasnogovornik izraelske vlade, Eylon Levy, opisao je jedinstvenim tunele koje koristi Islamski pokret otpora (Hamas), dok su jedne britanske novine citirale drugog zvaničnika, koji je rekao da je uništavanje tunela u Gazi nemoguća misija.

Levy je izjavio da je vlada Benjamina Netanyahua posvećena postizanju ciljeva rata, uključujući oslobađanje talaca i okončanje vladavine Hamasa. U tom kontekstu, britanske novine Financial Times citirale su jednog izraelskog zvaničnika, koji je rekao da je uništavanje tunela u Gazi poput naučne fantastike, uprkos resursima koje izraelska vlada troši na pronalaženje rješenja za postizanje ovog cilja.

Zvaničnik je otkrio da je Tel Aviv primio pomoć od Amerike u iznosu od 320 miliona dolara samo za uništavanje tunela, ali je sve bezuspješno. Također je rekao da je Hamas učio iz prethodnih napada i ratova, koje je pokrenula okupacija u Pojasu Gaze kako bi uništila tunele.

Zvaničnik, koji je odbio otkriti svoj identitet, opisao je ono što je Hamas napravio ispod Pojasa Gaze kao nešto što „prevazilazi opis tunela i više liči na podzemne gradove“.

Tuneli dugi stotine kilometara

Rekao je da procjene izraelske vojske pokazuju da je mreža tunela Hamasa u Gazi veća od mreže londonskih podzemnih željeznica.

The Wall Street Journal je citirao američke zvaničnike koji su rekli da je Izrael uspostavio veliki sistem pumpi koje bi se mogle koristiti za poplavu tunela koje koristi Hamas ispod Pojasa Gaze.

Okupacione snage su iznijele tvrdnju o pronalasku više od 800 tunela u Pojasu Gaze od početka tekuće kopnene operacije te da je uništeno njih 500 pomoću eksploziva za uništavanje tunela od nekoliko kilometara.

Prije trenutne izraelske agresije na Gazu, koja je ušla u osmu sedmicu, Hamas je izjavio da ima tunele duge stotine kilometara kako bi služio i štitio svoje operativne baze.