OKONČATI KRIZU

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu da rješenje o dvije države mora uslijediti nakon rata između Izraela i Hamasa u Gazi, bez vraćanja na status quo koji je postojao prije napada 7. oktobra.

"To također znači da kada se ova kriza završi, mora postojati vizija onoga što slijedi, i, po našem mišljenju, to mora biti rješenje s dvije države", rekao je Biden.

Postizanje ovoga, dodao je, znači koncentrisani napor za sve strane, Izraelce, Palestince, regionalne partnere, globalne lidere, da postignu mir.

Hamas, rekao je Biden, ne predstavlja veliku većinu palestinskog naroda. Militantna grupa koristi palestinske civile kao "živi štit".

Također je naglasio potrebu da Izrael postane više integrisan sa Bliskim istokom kada se sukob riješi. On je rekao da među bliskoistočnim liderima postoji stvarna nada za bolju budućnost.

Biden je rekao da vjeruje da je napad Hamasa ranije ovog mjeseca bio djelimično odgovor na napore koje podržavaju SAD za normalizaciju odnosa između Saudijske Arabije i Izraela.

"Uvjeren sam da je jedan od razloga zašto je Hamas napao kada su to učinili, nemam dokaza za to, to mi govore moji instinkti, je zbog napretka koji smo ostvarili prema regionalnoj integraciji Izraela i regionalnoj integraciji općenito", rekao je Biden.

Ne možemo ostaviti taj posao iza sebe", dodao je.