TENZIJE SVE VEĆE

Jedan od najpoznatijih libanskih političara i nekadašnji komandant vojnih snaga Walid Jumblatt komentirao je situaciju u Gazi te je poručio kako su velike šanse da Liban bude uvučen u sukob.

U razgovoru za magazin Politico, 74-godišnji političar za posljednju krizu na Bliskom istoku okrivio je Sjedinjene Američke Države koje su, prema njegovom mišljenju, zanemarile palestinske težnje za državnošću.

"Nema nikoga. Sami smo. Upravo sam bio s premijerom i predsjednikom libanskog parlamenta Nabihom Berrijem. Trudimo se, ali šta možemo? Ako imate nekoga s kim možemo razgovarati, Amerikancima ili Francuzima ili nekim na Zapadu, recite mi. Svi oni samo svuda vide teroriste. Oni misle da je to teroristički problem kada govore o palestinskom problemu. Palestince je napustila međunarodna zajednica", rekao je.

Na pitanje šta bi rekao kada bi ga Amerikanci pozvali za savjet.

"Mora postojati prekid vatre, uspostavljeni humanitarni koridori. Također, potrebno je puštanje civilnih zarobljenika", ističe Jumblatt.

Nakon toga, osvrnuo se na cilj Izraela da uništi Hamas.

"Pokušaj uništenja Hamasa neće voditi nikuda. Bez šireg političkog rješenja, situacija je beznadežna. Morate se vratiti na osnovni problem, morate vidjeti širu sliku. Amerikanci ovdje sve eskaliraju svojom retorikom i nosačima aviona. Zašto morate dovesti dva velika nosača aviona u to područje? Je li to u miroljubive svrhe? Da li za očuvanje mira ili šta?", mišljenja je.

Na kraju, Jumblatt je govorio o tome šta se može očekivati u budućnosti kada je riječ o Pojasu Gaze.

"Vjerujem da Izrael ima namjere da napadne Gazu, a zatim pripoji sjeverni dio. Međutim, ako Izrael izvrši invaziju, onda će Hezbollah i Iran odlučiti šta da rade. Kada je riječ o ulasku Libana u sukob, mislim da od toga ne možemo pobjeći", zaključio je Walid Jumblatt.