Pregovori

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je "mirovnu formulu" ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kao osnovu za pregovore.

Kako se navodi u vijesti ruske novinske agencije RIA, Lavrov vjeruje da Ukrajina još nije spremna za stvarne mirovne pregovore.

Također je izjavio za RIA da je cilj Ukrajine da protjera Rusiju iz istočne Ukrajine i Krima uz pomoć Zapada i "iluzija".

To dolazi samo nekoliko dana nakon što se činilo da je Lavrov stavio tačku na bilo kakvu neposrednu perspektivu mirovnih pregovora u desetomjesečnom sukobu.

- Naši prrijedlozi za demilitarizaciju i denacifikaciju teritorija koje kontroliše (ukrajinski) režim, eliminiranje prijetnji po sigurnost Rusije koje dolaze odatle, uključujući naše nove zemlje, dobro su poznati neprijatelju - izjavio je on novinskoj agenciji Tass.

- Poenta je jednostavna: ispunite ih za svoje dobro. U suprotnom, o tom pitanju će odlučiti ruska vojska - kazao je.

Njegovi komentari uslijedili su, međutim, samo nekoliko sati nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin insistirao da želi pregovarati "sa svima koji su uključeni o prihvatljivim rješenjima", i da su Kijev i Zapad krivi za dosadašnji nedostatak napretka, prenosi BBC.

Fena