Ukrajina

Ukrajina je rekla da je potpisana dokumentacija koja će omogućiti francuskim instruktorima da obučavaju ukrajinske vojnike.

Svaki francuski vojni instruktor poslan u Ukrajinu bio bi “legitimna meta” za ruske oružane snage, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon što su ukrajinski dužnosnici otkrili da od Francuske traže pomoć u obuci svojih vojnika.

“Što se tiče francuskih instruktora, mislim da su oni već na ukrajinskoj teritoriji”, rekao je Lavrov.

“Bez obzira na njihov status, vojni dužnosnici ili plaćenici predstavljaju legitimnu metu za naše oružane snage.”

Ukrajinski vrhovni komandant rekao je prošle sedmice da je potpisao dokumentaciju koja će uskoro omogućiti francuskim vojnim instruktorima pristup ukrajinskim centrima za obuku.

Nakon toga, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da neće komentirati “glasine ili odluke koje bi mogle biti donesene” i da će razraditi podršku Francuske tokom događaja kasnije ove sedmice povodom obilježavanja 80. godišnjice Dana D gdje će mu se pridružiti čelnici uključujući ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Francuski instruktori u Ukrajini

Macronov ured saopćio je da neće komentirati izjave Lavrova.

Nema dokaza da su francuski instruktori u Ukrajini.

Lavrov, koji se nalazi u Republici Kongo, nekoliko puta je posjetio Afriku u proteklih nekoliko godina dok Rusija nastoji prikupiti podršku usred invazije Moskve na Ukrajinu.

Nekoliko afričkih zemalja posljednjih je godina izrazilo rastuću frustraciju svojim tradicionalnim zapadnim partnerima poput Francuske i SAD-a, a neke su se obratile Rusiji za pomoć u borbi protiv naoružanih pobunjenika.

Lavrov je također odbacio mirovnu konferenciju o Ukrajini koja se treba održati kasnije ovog mjeseca u Švicarskoj.

Rusija, koja insistira na tome da sve rasprave moraju započeti sa “stvarnostima” na terenu, nije pozvana.