KRITIKA SAD I EU

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu je usporedio SAD s francuskim diktatorom Napoleonom Bonaparteom i njemačkim nacističkim vođom Adolfom Hitlerom.

"Baš kao Napoleon 1812., Hitler 1941., SAD su danas ujedinile gotovo sve zapadne zemlje da još jednom pokušaju uništiti Rusiju, nanijeti joj 'strateški poraz' i eliminirati je kao nezavisnog igrača u međunarodnoj areni", Lavrov rekao je obraćajući se ruskim sunarodnjacima koji žive u inostranstvu a koji su se okupili u Moskvi.

Lavrov je rekao da razina antiruskih akcija u zapadnim zemljama prelazi svaku mjeru i pogađa rusku dijasporu.

Lavrov je kritikovao Zapad zbog napuštanja tradicionalnih vrijednosti i moralnih načela te propagiranja "tolerancije dovedene do tačke apsurda".

"Zabranjuju se vjerski simboli. U EU zatvaraju oči na skrvnavljenje islamskih svetinja, akcije uništavanja, bez pretjerivanja, pravoslavne vjere", kazao je Lavrov.

Lavrov smatra da takav kurs "nanosi nepopravljivu štetu moralnom zdravlju ljudi, lišava ih civilizacijskih korijena, dovodi do međusobnog otuđenja, depersonalizacije, samouništenja društva", te doprinosi rastu radikalizma, agresivnog nacionalizma, neonacizma, ksenofobije i netolerancije.

"Pokušaji zapadnih elita da nametnu svoje vrijednosti koje su tuđe drugim narodima vode u propast", naglasio je Lavrov, navodeći kao primjer Bliski istok i sjevernu Afriku.

Lavrov je rekao da ne sumnja da će sadašnji problemi Rusije biti prevladani.

"Rusija kao civilizacijska država nastavit će braniti moralna načela međunarodnog života, promicati načela poštenja, istine, dobrote i pravde u međudržavnoj komunikaciji", rekao je na kraju Lavrov.