Gurnuli 75-godišnjaka

Svih 57 policajaca napustilo je jedinicu u znak podrške suspendiranim policajcima koji su gurnuli 75-godišnjaka na pod.

Tužioci istražuju postupke dva policajca u Buffalu koji su suspendirani bez plate u četvrtak navečer nakon što je objavljen video kako su gurnili 75-godišnjeg demonstranta koji je primljen u bolnicu sa povredama glave.
Snimak koji je napravio novinar WBFO-a, lokalne radio stanice, pokazuje čovjeka, u petak identificiranog kao Martin Gugino, kako prilazi grupi policajaca tokom protesta zbog smrti Georgea Floyda. 
Gugin je mirovni aktivista i član neprofitne grupe Western New York Peace Center. Tužioci kažu da ga nisu mogli ispitati te da je u teškom ali stabilnom stanju. 
Nakon što je Gugino zastao pored policajaca kako bi razgovarao, jedan od njih je povikao "gurni ga nazad" tri puta, nakon čega je policajac gurno rukom čovjeka, dok je drugi izvadio palicu. Gugino je pao na pod, nakon čega se odmah vidjelo kako krv curi iz njegovog desnog uha. 
Jedan policajac se sagnuo kako bi ga pregledao, dok ga je drugi povukao nazad. Na videu se može vidjeti kako mnogi policajci samo prolaze pored čovjeka koji krvari na cesti. 
Predsjednik policijskog sindikata u Buffalu John T. Evans rekao je da je svih 57 policajaca iz Tima za hitni odgovor, specijalne jedince formirane da odgovori na nemire, napustilo ovu jedinicu u znak podrške suspendiranim kolegama, objavili su lokalni mediji. Policajci ostaju zaposlenici policijskog odjela. 
"Ovi policajci su jednostavno pratili naredbe zamjenika policijskog komesara Josepha Gramaglija da očiste trg. Nije rečeno očistite trg od muškaraca ispod 50 godina ili od 15 do 40 godina. Oni su jednostavno radili svoj posao. Ne znam koliko je bilo kontakta. Čovjek jeste poskliznuo, po mojim procjenama. Pao je nazad", rekao je Evans. 
Brojne poznate ličnosti u SAD-u osudile su ovaj čin. 

Smrt Georgea Floyda

Širom SAD-a održavaju se protesti zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda koji je uhapšen 25. maja u Minneapolisu, nakon što je, navodno, pokušao koristiti krivotvorenu novčanicu od 20  dolara u lokalnoj trgovini.
Snimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama.
Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih, Derek Chauvin, pritisnuo vrat koljenom. Tvrdili su da se odupirao hapšenju.
Protiv Chauvina je podignuta optužnica za ubistvo drugog stepena, dok su još trojica policajaca optužena za pomaganje pri izvršenju djela.
Uprkos tome što je Floyd nekoliko puta govorio da ne može disati, Chauvin nije dizao koljeno sa njegovog vrata.
Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali je Chauvin zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga odveli u bolnicu.