Temeljni ciljevi

Nastaje plan kojim ćemo ispuniti sve naše temeljne ciljeve u Siriji, rekao je senator Lindsay Graham.

Američke vojne vođe pripremaju plan protiv ponovnog nastanka grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji, kojim će se također osigurati da sirijska naftna polja ne padnu u ruke Iranu ili nekoj drugoj oružanoj grupi, rekao je republikanski senator Lindsay Graham u četvrtak, prenosi Hina. 
"Postoji plan glavnog štaba koji bi, mislim, mogao funkcionirati, a mogao bi nam dati ono što nam je potrebno za onemogućavanje povratka ISIL-a, iranskog preuzimanja nafte i ISIL-ovog preuzimanja nafte“, rekao je republikanski senator novinarima.
Graham je informaciju objavio nakon sastanka s načelnikom glavnog štaba američke vojske u Bijeloj  kući.
"Malo sam ohrabren jer nastaje plan kojim ćemo ispuniti sve naše temeljne ciljeve u Siriji“, rekao je Graham.
Prema riječima višeg zvaničnika američke odbrane, SAD će u istočnoj Siriji stacionirati dodatne snage kako bi čuvale naftna polja. Ta operacija bit će izvedena sa kurdkim Sirijskim demokratskim snagama (SDF).
"SAD će pojačati svoje snage, u koordinaciji sa svojim partnerima iz SDF-a“, rečeno je u izjavi.

'Nema baš mnogo smisla'

U razgovoru za Al Jazeeru, Joshua Landis, eksperta za Bliski istok sa Univerziteta Oklahoma, rekao je da je ova najava očekivana zbog haosa koji je nastao u američkoj vanjskoj politici.
"Ona je u slobodnom padu. Predsjednik ide malo naprijed, malo natrag. Ovo nema baš mnogo smisla“, rekao je Landis.
Američka najava znači da će američke snage vjerovatno mirovati u zoni čije će granice čuvati ruske i sirijske trupe.
Potez SAD-a kritikovao je i Brett McGurk, viši američki zvaničnik koji je do januara vodio Trumpovu kampanju protiv ISIL-a.
"Čini se da predsjednik poziva na masovnu migraciju Kurda u pustinju, gdje se mogu doseliti na malo naftno polje. To je šokantno ignorisanje historije, geogracije, zakona, američkih vrijednosti, ljudskog dostojanstva i časti“, napisao je on na društvenim mrežama.