PLATA 1200 EURA, KIRIJA 15, MJESTO ZA POŽELJETI

U Lihtenštajnu gotovo da nema kriminala. Posljednje evidentirano ubistvo dogodilo se 1997. godine, a u državi ima tek nekoliko zatvorenika.

Svako ko je osuđen na kaznu dužu od dvije godine odlazi u zatvor u Austriji. Ljudi se u ovoj zemlji osjećaju toliko sigurno da većina čak i ne zaključava ulazna vrata, piše portal Alo.rs.

Švicarska je jednom prilikom izvršila invaziju na Lihtenštajn. Švicarski vojnici (njih 170) su naoružani puškama, ali bez metaka, tokom vojne vježbe slučajno prešli granicu.

Jednom godišnje, svi stanovnici se pozivaju na zabavu, tj. na pivo u vrtovima dvorca Vaduz.

Glavni grad Lihtenštajna je Vaduz, u kom živi 5.425 stanovnika. To je ujedno i najveći grad u toj zemlji.

Lihtenštajn je vodeći svjetski proizvođač vještačkih zuba. Naime, kompanija Ivoclar Vivadent predvodi svijet u proizvodnji vještačkih vilica i navlaka, s ukupnim udjelom na tržištu od 20 posto.

Prije pet godina mogli ste da iznajmite cijelu državu na jednu noć.

Naime, u saradnji s Airbnb servisom, ponuđen je prostor za smještaj 150 gostiju, isprobavanje vina s princom i kreiranje personalizovane novčane valute, privremenog karaktera. Zadovoljstvo je koštalo 70.000 dolara.

Himna Lihtenštajna “Oben am jungen Rhein” ima potpuno istu melodiju kao himna Velike Britanije “God Save the Queen”.

U Lihtenštajnu je zvanični jezik njemački, ali ga stanovnici uglavnom ne govore. Većina se služi alemanskim narječjem, drugačijim od standardnog njemačkog jezika.

Sve do 1984. godine zbog propadanja tri referenduma, žene u Lihtenštajnu nisu mogle glasati na izborima. Na referendum su mogli da izađu samo muškarci, tako da je referendum uspio tek iz četvrtog pokušaja, s 51,3 posto glasova za.