Među mnogim zanatima u Albaniji, tradicija izrade keče (alb. Qeleshe), jednog od najunikatnijih albanskih zanatskih proizvoda koja je za mlade generacije polako postala dio istorije, na rubu je izumiranja.

Keče, mnogima poznat kao plis, bijela je kapa napravljena od zgnječene vune. Pere se više puta, a na kraju se bijeli. Kapa je izrađena u različitim oblicima i veličinama u zavisnosti od područja gdje se nosi.

S koljena na koljeno

Zanat je široko rasprostranjen u Kruji, a ovaj proizvod se nalazi u gotovo svim radnjama starog bazara ovog grada u središnjoj Albaniji i glavnog centra albanske srednjovjekovne države.

Ardian Guni, koji je zanat naslijedio od svog djeda, trenutno radi u radionici zajedno sa svojim ocem Ndricimom, a izradom simbola albanskog naroda bavi se već deset godina.

"U našoj porodici ovo zanimanje se nasljeđuje s koljena na koljeno, a tradicijom se do danas bavilo pet generacija. Ovdje je sve ručni rad, počevši od vađenja materijala pa do rada sa toplom vodom i sapunom", rekao je za Anadolu Agency (AA) Guni, pokazujući tehnike i postupke izrade kapa:

"Keče se razlikuju prema provincijama. Imamo oblik Kruje koji je šiljast i zaobljen. Zatim imamo oblast Dibra koja je ravna, imamo oblast Laberia koja je malo veća od ove. Zatim imamo područje Luma, a kape su takođe ravne, veličine sedam do osam centimetara. One u visoravni Dukagjini, na Kosovu su zaobljenije“.

Ističe da je za izradu keče od ovčje vune potrebno sat i po do dva sata vremena.

Keče su stoljećima neodvojivi dio albanske kulture

Materijal koji koriste za izradu tradicionalne kape nabavljen je u Albaniji, tako da je proizvod 100 posto domaći.

Prema njegovim riječima, tradicija obrade ovih kapa je na rubu izumiranja, jer su "tehnike koje se koriste za izradu gotovo u potpunosti nestale."

Keče su stoljećima neodvojivi dio albanske kulture i tradicije i za mnoge Albance odlika nacionalnog identiteta. U današnje vrijeme se koriste u nekoliko krajeva kao dio tradicionalne nošnje, za praznike, dok ih neki stariji Albanci nose svakodnevno.