"Vidimo se 16. januara", poručeno je sa protesta protiv nasilja u Beogradu večeras. Pod sloganom "Stop krvavim košuljama – jedan od pet miliona", protest je po procjenama večeras okupio još više građana nego prošle subote uprkos snegu i vejavicama. Jedan od zahtjeva na kraju protesta bio je upravo i to da se otkriju počinioci i nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića. Treći protest zakazan je upravo na godišnjicu atentata na srpskog lidera sa Kosova.

Protest je počeo oko 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Građanima koji su se okupili obratili su se akademik Dušan Teodorović i glumac Tihomir Stanić. Teodorović je poručio da nema fer izbora dok je srpski predsjednik Aleksandar Vučić "pet sati dnevno na televizijama", kao i dok ne budu sređeni birački spiskovi.

Nakon govora na platou, građani su krenuli u protestnu šetnju. Na čelu kolone je bio velik transparent "Stop krvavim košuljama", a okupljeni, sa kojima su bili i lideri opozicije su nosili i transparente "Jedan od pet miliona", "Počelo je", "Dosta majmunisanja ovako više ne može", "Ko je ubio Olivera Ivanovića?". Duvalo se u pištaljke, a djelili su se i bedževi i flajeri sa natpisom "Počelo je".

Pred zgradom Beograđanka, gdje je sjedište Studija B, okupljeni su uzvikivali Barbara, a sa razglasa je više puta puštana nova pjesma koju je uradio Sevdahbaby sa Barbarinim čuvenim uključenjem. Protestovali su i ispred RTS-a, nezadovoljni načinom na koji javni servis izvještava, gdje su građani posebno bili bučni i zviždali. Uzvikivali su horski naziv nekadašnje popularne autorske emisije Dragana Bujoševića, koji je sada direktor RTS "Nije srpski ćutati".

Aktivistkinja Jelena Anasonović uputila je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zahtjev da se otkriju nalagodavci i oni koji su pokušali ubistvo Borka Stefanovića u Kruševcu, počinioci i nalogodavci napada na sve novinare, aktiviste civilnog društva, političke aktiviste i građane koji su se usudili drugačije da misle od njega.

Ona je uputila zahtjev da se otkriju počinioci ubistva lidera inicijative SDP sa Kosova Olivera Ivanovića i najavila sljedeće okupljanje na godišnjicu njegovog ubistva.

Protest protiv nasilja održava se povodom napada na lidera Ljevice Srbije i jednog od osnivača Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u Kruševcu, odnosno, zbog nasilja koje, kako iz opozicije ističu, aktuelna vlast vrši nad onima koji misle drugačije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je poslije prošlonedjeljnog protesta da neće ispuniti nijedan zahtjev opozicije pa makar izašlo i pet miliona ljudi na ulice, zbog čega je jedna od glavnih parola večerašnjeg okupljanja "Jedan od pet miliona".

Skup je prošao bez incidenata.

Izvor N1/KoSSev