Predsjednik Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ide na sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija bez obzira da li će biti otvorena za javnost "da kaže istinu".

"Reći ću istinu koliko smo uložili truda da dođemo do kompromisa a suprotna strana to nije željela", rekao je Vučić u intervjuu za Prvu televiziju.

On je naglasio i da će u "lice reći" to i onima koji su učestvovali u tome da se ne dođe do kompromisa.

Prema njegovim riječima, za Beograd je Briselski sporazum bio "težak kompromis", ali je Beograd "ispunio sve svoje obaveze".

"Priština nije ni jednu koju je imala a to je Zajednica srpskih opšina", rekao je Vučić.

O rezoluciji Prištine - žele da zatvore vrata za svaki dijalog

Aleksandar Vučić je izjavio je da je nije fasiciniran rezolucijom koju je usvojila Skupština Kosova o normalizaciji odnosa i ocjenio da njome Priština suštinski želi da zatvori vrata svakom dijalogu sa Beogradom.

Vučić je rekao da se rezolucijom predviđa da svaki dogovor mora da vodi punoj nezavisnosti Kosova, nepromjenjivosti granica i da mora da bude zadržana cjelovitost teritorije po unitarnom principu, odnosno da ne može da postoji federacija na dijelu teritorije ili nešto slično.

"Ovim papirom rekli su - mi hoćemo sve i to po svaku cijenu i spremni smo tobože za dijalog, ali ne znam pored ovakvih zahtjeva o čemu da vodimo dijalog i razgovaramo, o skijanju, ljetovanju, ne zna šta bi trebalo da bude tema", rekao je Vučić.

On je kazao i da je dobro razumio poruku Prištine kada je povećana taksa.

"Taksu uvodite u dva slučaja ili kada ste sišli sa uma ili da kada hoćete da isprovocirate Srbiju da preduzme neke druge mjere, ne biste li ušli u bilo kakvu vrstu drastičnijeg oružanog sukoba", rekao je Vučić i dodao da je Beograd do sada uspješno izbjegavao sve zamke.