Portparolka Evropske unije

Portparolka Evropske unije Maja Kocijančič izjavila je da bi trebalo ukinuti takse od 100 odsto na srpsku robu, i da dijalog između Prištine i Beograda treba da se nastavi.

Evropska unija još nije odredila datum za sljedeći sastanak lidera Prištine i Beograda, ali prije takvog sastanka traži ukidanje takse od 100 na srpske proizvode.

Posljednji sastanak u Briselu između predsjednika Kosova Hashima Thaçija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića održan je 8. novembra.

Portparolka EU Maja Kocijančič rekla je za Zëri da će se dijalog nastaviti, mada nije dala nikakav datum za sljedeći sastanak.

"Naš rad se nastavlja, kao što je rečeno u posljednjoj rundi dijaloga. U stalnom smo kontaktu kako bi procjenili nastavak poslednjeg sastanka", rekla je ona.

Kocijančič je dodala da bi Vlada Kosova trebalo da poništi odluku o taksi na srpske proizvode, s obzirom da preduzete mjere ne pomažu u normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda.

"Vlada Kosova treba da poništi te odluke. Akcije, mjere i izjave koje se smatraju provokativnim i uvredljivim su duboko zabrinjavajuće i ne pomažu dijalogu i normalizaciji odnosa. Žalbe bi trebalo da se rješavaju kroz dijalog kojem je Evropska unija posvećena. Prijedlog je na stolu, u rukama stranaka je da o njemu diskutuje. Spremni smo da vas podržavamo u pronalaženju rješenja", dodala je ona.