75-godišnjica

Na današnji dan, 25. novembra prije 75 godina, postavljeni su moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, te se danas slavi Dan državnosti BiH.

Taj datum, 25. novembar, jedan je od najvažnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine. Na današnji dan, 1943. godine, održano je prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić-Gradu na kojem je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a BiH je postala jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Bosna i Hercegovina je tada obnovila svoju državnost, izgubljenu 1463. godine kada je potpala pod upravu Osmanskog carstva. Sve do tada, narodi BiH nisu živjeli u samostalnoj državi.

Zasjedanje ZAVNOBiH-a, kojem su prisustvovali istaknuti predstavnici Srba, Hrvata, Bošnjaka i nacionalnih manjina, definiralo je BiH kao jedinstvenu i nedjeljivu državu u kojoj će svi narodi imati ista prava, odnosno da BiH neće biti "ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska", zbratimljena zajednica svih njenih naroda.

Zaključci sa zasjedanja ZAVNOBiH-a potvrđeni su i nekoliko dana kasnije na Prvom zasjedanju Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) u Jajcu, a nakon oslobođenja 1945. godine, Bosna i Hercegovina je dobila grb i zastavu, koji su bili njeni simboli sve do 1992. godine.
Referendumom za nezavisnost održanom od 28. februara do 1. marta 1992. godine u skladu sa standardima međunarodne zajednice, BiH je obnovila svoju nezavisnost i od 20. maja 1992, postala je ravnopravnom članicom UN-a, kada je i postavljena zastava s ljiljanima ispred sjedišta UN-a na East Riveru u New Yorku.

Uslijedila je agresija na Bosnu i Hercegovinu i rat za njezinu odbranu okončan je Općim okvirnim sporazumom za mir, parafiranim 21. novembra 1995. godine u Daytonu. Nažalost, danas se 25. novembar obilježava samo u Federaciji BiH, dok zvaničnici Republike Srpske ovaj datum svake godine iskoriste da podcrtaju kako su za njih granice Bosne i Hercegovine određene na zasjedanju ZAVNOBiH-a prestale postojati Dejtonskim sporazumom 1995. godine.

Tako je Ustavnom sudu BiH ove godine upućena apelacija iz NSRS-a za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine i Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 6. jula 2017. godine u potpunosti odbacio ove zahtjeve.

Svim našim čitateljicama  i čitateljima, Bošnjacima, Bosancima i Hercegovcima, želimo sretan Dan državnosti!

Uz ovu pjesmu, želimo vam sretan Dan državnosti!

Da te volim, duša zna
Draga moja BiH
Ispod behar gradova
Huče Bosna i Neretva

Una Drinu doziva
Preko vječnih planina
Tu su nasa ognjišta
Stoput krvlju plaćena

Bosno i Hercegovino
Naša domovino

Digni se iz pepela
Kao stoput do sada
Sad s' mirisom ljiljana
Ljubavi moja

Ispod Save do mora
Puno boli, puno sna
Svakoj majci srce zna
Sevdah se od tuge tka

Zemljo mojih djedova
Dok je tvojih sinova
Ti ćeš biti prkosna
Slobodna i ponosna
Zemljo naših djedova...