Obraćanje javnosti

"Savjet za nacionalnu bezbjednost je doneo odluku da Srbija ni na koji način neće uzvraćati bilo kakvim mjerama Kosovu, jer Srbija želi da ostane pouzdan partner svima", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Hoćemo da pokažemo razliku između odgovornog ponašanja sa jedne strane, i neodgovornog, sa druge", kazao je on i pozvao Kosovo da povuče odluke.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je za danas sastanak sa predstavnicima Srba na Kosovu

Vučić je nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost rekao da govoriti o zabrani trgovine u 21. vijeku nije civilizacijski čin niti racionalna odluka.

"I moram da priznam - za nas neočekivana... Mi smo danas imali informacije da se na Kosovu priprema ublažavanje taksi, međutim, oni su uprkos takvim najavama doneli sasvim suprotne odluke", rekao je predsjednik Srbije koji je dodao da to "pokazuje da Srbija ne može računati u budućnosti na neko racionalno ponašanje".

"Moraćemo da preduzimamo raznovrsne mjere kako bismo svijet upoznali sa onim što se čini, ali i kako bismo pomogli svom narodu na Kosovu", rekao je Vučić.

Preneo je da je na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost svako dobio zadatke.

"Očekujemo da se predsjednica Vlade i članovi Vlade obrate svim vladama SB i članica EU i upoznaju ih sa kršenjem CEFTA sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", naveo je Vučić.

"Različite institucije, od Privredene komore do naših ekonomskih ministarstava, radiće svoj posao zajedno sa kompanijama koje su prodavale robu na teritoriji Kosova, među kojima ima i njemačkih komapnija, od Henkela do Coca-cole, da vidimo na koji način možemo da prebrodimo ovu tešku krizu", kaže Vučić.

Istakao je da su se dogovorili da "svi organi države budu u pripravnosti za slučaj daljeg iracionalnog i sumanutog ponašanja kosovskih organa vlasti".

"Savjet je donio kao svoju odluku da Srbija ni na koji način neće uzvraćati bilo kakvim mjerama, jer Srbija želi da ostane pouzdan partner svima, i zemljama u regionu, Evropi i svijetu. Hoćemo da pokažemo razliku između odgovornog ponašanja sa jedne strane, i neodgovornog, sa druge", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se prije sjednice Savjeta bezbjednosti sastao sa ambasadorima Rusije, Kine i zemalja Kvinte.