STIŽE JOŠ RADNIKA

Ovih dana priča se o useljeničkom zakonu koji donosi Njemačka

Sve je teže pronaći širu porodicu na Kosovu iz koje niko nije otišao u inostranstvo posljednjih godina. Samo u Njemačkoj je oko 400 hiljada bh. građana, stoga nije iznenađenje što prosječan građanin Kosova jednako ili čak bolje poznaje neke njemačke zakone nego one na Kosovu.

U nekim državama to bi bilo žalosno, ali kada je Kosovo u pitanju, to je postalo nužno poznavati. Stotine hiljada ljudi proteklih godina, osim zbog egzistencije, otišle su i zbog neuređene države, političkog sistema i brojnih drugih negativnosti.

Ovih dana priča se o useljeničkom zakonu koji donosi Njemačka. Iako je rasprava trajala praktički od ljeta, provedbu novog zakona od 1. januara 2019. godine ta zemlja nije planirala odgoditi, piše Večernji list BiH.

Bilo je samo važno da prijedlog zakona zadovolji sve vodeće stranke u Njemačkoj, a ovih dana je obznanjeno kako su partneri iz CDU-a, CSU-a i SPD-a postigli dogovor o zakonu koji kvalificiranim radnicima iz zemalja izvan Evropske unije omogućava lakši pronalazak posla u Njemačkoj.

Zakon bi trebao biti usvojen do Božića ove godine, a državljani Kosova u Njemačkoj tvrde da će to potaknuti novi egzodus sa Kosova.

O dolasku nove radne snage Bernd Meurer, predsjednik Savezne udruge privatnih pružatelja socijalnih usluga, ističe da Njemačka novom useljeničkom politikom konačno preuzima odgovornost.

– Trebamo sigurnost opskrbe mirovinskog sustava i primjetne olakšice za zaposlene – kazao je Meurer pozdravljajući ovaj zakon.

"Prema tome, državljani Kosova koji žele da se zaposle u Njemačkoj moraju imati odgovarajuću vizu u svrhu zapošljavanja prije ulaska u Njemačku", navedeno je u obavještenju.

Podsjećamo, ranije su se pojavile informacije da će ova zemlja od početka iduće godine omogućiti olakšice u svrhu zapošljavanja kako bi se namirila potreba za kvalifikovanom radnom snagom.