Radni doručak u Beču

Premijerka Srbije, Ana Brnabić i premijer Kosova Ramush Haradinaj, prisustvuju danas radnom doručku u Beču sa premijerima Zapadnog Balkana, na poziv austrijskog kancelara Sebastiana Kurza.

Pored Brnabić i Haradinaja prisutni su i premijeri Albanije, Crne Gore, predsjedavajući Savjeta ministara BiH ali i evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, kao i komesarka EU za digitalno društvo i ekonomiju Maria Gabriel.

Kurz: Kvalitet pre brzine

Austrijski kancelar Sebastian Kurz nedavno je izjavio da Austrija podržava kvalitet prije brzine kada je riječ o pregovorima Beograda i Prištine.

"Evropska unija je više puta jasno naglasila da je sadašnja EU – nit za Beograd i Prištinu, usko povezana sa normalizacijom njihovih međusobnih odnosa. Cilj je pravno obavezujući sporazum pre EU pristupanja. To je baza za kasniji pristup EU", rekao je on u intervju za podgoričku Pobjedu.

Kako je dodao, obje strane rade intenzivno na rješenju uz posredovanje visoke predstavnice Federice Mogherini.

"Ove diskusije nisu jednostavne. Ja bih, naravno, poželeo da obje strane brzo dođu do rješenja. Važniji je kvalitet od brzine. Usaglašavanje među obema stranama treba da razjasni sva otvorena pitanja", dodao je on.

Kurz je rekao da Austrija "podržava ove diskusije".

"Mi želimo da obje strane ohrabrimo da pokažu potrebnu želju da ove svađe jednom zauvijek ostave za sobom. Podržavamo rješenje koje će nositi obje strane. Ovo sam prilikom svojih posjeta Beogradu i Prištini i naglasio. Ovo bi bio i jedan ekstremno važan signal i za region i za obje zemlje i bez dvojbe bi ih približio u njihovim ambicijama ka EU", kazao je on.

Kurz je rekao da je evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, u ovom momentu značajno bolja nego što je bila ranije.

Izvor: KoSSev