Mišljenje analitičara

Sastanak na najvišem nivou između Beograda i Prištine prema ocjeni analitičara trebalo bi da bude nastavljen ali se potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma ili postizanje nekog bitnijeg dogovora ne očekuje uskoro.

Do intezivnijih razgovora između Beograda i Prištine kao i ozbiljnijeg rada na pravno-obavezujućem sporazumu o normalizaciji, kako su najavljivale obje strane, ipak nije došlo. Dok  Hashim Thaçi tvrdi da se zalaže za postizanje uravnoteženog sporazuma koji bi doveo do konačnog međusobnog priznanja, Vučić kaže da se niko od srpskih predstavnika neće više pojaviti u Briselu, sve dok Priština ne povuče svoje protivpravne odluke, vezane za uvoz robe. Politički analitičar Fadil Lepaja smatra da se dijalog Beograda i Prištine mora nastaviti.

"Dijalog se nastavlja, ja mislim da je suština ovog što sada političari rade da ako ne bude tog pravno-obavezujućeg dogovora onda neko mora da ogovara za to a misli da će to biti Srbija jer od nje, manje više, zavisi taj dogovor. Zato ja mislim da gospodin Vučić i gospodin Thaçi pokušavaju mijenjati temu i preći na nešto drugo kako bi postavili nove rokove. Jednostavno igra se na odugovlačenje i na razvodnjavanje te ideje i odgovornosti. Mislim da im to neće biti dozvoljeno i da će razgovori biti nastavljeni a biće vršen i veliki pritisak da do dogovora dođe po planu koji je bio i ranije. Ova tema oko granica je ustvari pokušaj da se izađe iz tog kruga ali ja mislim da im neće uspjeti", kaže Lepaja.

Iz Centra za međunarodnu javnu politiku kažu da iako razgovori u Briselu budu nastavljeni teško je da će doći do nekog dogovora s obzirom da su odnosi dveju strana sve lošiji.

"Dakle u posljednjih godinu dana smo imali teške incidente i krize u odnosima Beograda i Prištine koji još nisu završeni. Tu prije svega mislim na hapšenje Marka Đurića na sjeveru Kosova, na upad kosovskih specijalaca na jezero Gazivode pa ovdje ova posljednja što se tiče uvođenja dodatnih carina na srpsku robu. Sa druge strane malo su se promjenili odnosi u svetu tako da velike sile nisu više toliko zainteresovane u rješavanju kosovskog pitanja kao ranije, tu prije svega mislim na stav SAD koji očigledno nije više isti kao što je nekad administracija Demokratske stranke potpuno bila za ideju kosovske nezavisnosti", rekao je Mišel Zubenica, iz Centra za međunarodnu javnu politiku.

Zemlja koja je najviše zainteresovana za pravno-obavezujući sporazum je svakako Njemačka ali glavni promoter kosovske ideje Angela Merkel uskoro odlazi sa funkcije njemačkog kancelara tako da je u ovom trenutku status kvo izvjesniji nego što je potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma, kažu iz Centra za međunarodnu javnu politiku.

Inače, posljednji sastanak između Beograda i Prištine održan je 8. novembra.