Ambasador Njemačke u Srbiji

Ambasador Njemačke u Srbiji Thomas Schieb je, gostujući u srijedu u Novom danu TV N1, rekao da je bilo spekulacija da li će se stav Njemačke promjeniti kad je u pitanju ideja razgraničenja, ali i dodaje da on ostaje kakav jeste već određeno vrijeme. Schieb ističe i to da s tim u vezi izražavaju rezervu i neke evropske zemlje, ali i one u regionu.

Kancelarka u Parizu iznela stav da se Njemačka protivi razgraničenju, ovaj stav se neće mijenjati

Kancelarka Njemačke Angela Merkel i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su u nedjelju u Parizu o problemu Kosova, kao i o ekonomskoj saradnji. To je ono što je zvanično saopšteno. To je bio prvi susret njemačke kancelarke i srpskog predsjednika nakon što je Angela Merkel iznela stav da se Njemačka protivi razgraničenju kao modelu za rješavanje problema Kosova.

Ambasador Schieb kaže da je to bio dobar i dugačak susret, održan na inicijativu savezne kancelarke Njemačke, da se u njemu govorilo o dijalogu, normalizaciji između Beograda i Prištine, o ekonomskim odnosima i o situaciji u regionu. "To je bila jedna opšta razmjena mišljenja o političkim i ekonomskim temama."

Na pitanje da li je došlo do zahlađenja odnosa Njemačke i Srbije nakon što se Berlin izjasnio protiv razgraničenja kao modela za rješavanje problema Kosova, ambasador kaže da ne bi to tako nazvao.

"Rekao bih da smo različitih stavova i to nije tajna… I to je obilježje dobrog partnerstva, da možete imati različite stavove i da se o tome razgovara, ali to ne znači da to partnerstvo zbog toga trpi i da odnosi zahlade."

Na pitanje da li postoji mogućnost da Njemačka promjeni svoj stav po tom pitanju, ambasador kaže – ne.

"Savezna kancelarka je u više navrata javno iznela svoj stav… Bilo je spekulacija da li će se stav Njemačke promjeniti – ali ne, njemački stav ostaje kakav jeste već određeno vrijeme… Ja se mogu pozvati na ono što je kancelarka rekla", naveo je ambasador i dodao "da se razgraničenju protive i izražavaju rezerve prema toj ideji i još neke zemlje EU, pa i zemlje u regionu."

Niko nije dao blanko ček za razmjenu teritorija

Govoreći o razlici u izraženim stavovima Njemačke, s jedne strane, i komesara Johannesa Hahna i SAD, s druge, Schieb navodi da komesar Hahn i Vašington ne kažu "podržavamo razmjenu teritorija", već kažu da žele da daju više manevarskog prostora obema stranama, kako bi videli kako će one to da iskoriste.

"Razmotrićemo američki stav, koji ne želim ovde da tumačim, ali vidjećemo šta će se dogovoriti, da li se s tim možemo složiti ili ne (…), ne radi se o tome da vi imate blanko ček za razmjenu teritorija, nego mi vama dajemo više prostora za manevar", kaže ambasador.

Mi smo jednostavno zabrinuti da, ukoliko bi došlo do promjena granica ili razmjene teritorija, to bi moglo da ima svoje implikacije u regionu, kaže gost N1. To će možda doprineti rješavanju kosovskog problema, ali će otvoriti druge u drugim djelovima regiona, dodaje. "Ako poslije svih ovih sukoba koje smo imali u regionu, ponovo crtamo nove granice, onda smo veoma zabrinuti da to može poremetiti stabilnost u regionu."

Njemačka želi da vidi dijalog o vlasničkim pitanjima, pitanjima manjina, crkvene baštine

Ambasador kaže da postoji čitav niz pitanja – vlasnička pitanja, pitanja manjina, crkvene baštine – sa kojih se, zbog diskusije o razmjeni teritorija, skreće pažnja. "I stiče se utisak – samo ćemo malo razmjeniti teritorije i razriješićemo kosovski čvor, a to nije tačno i iluzorno je."

Njemačka zna da dijalog ne napreduje, ali rekli smo da moramo dati novi impuls, kako bismo napredovali, jer plan, dinamika postoji i cijeli spektar tema koje sam naveo moramo razmotriti i rješiti, a to je veliki broj pitanja, kaže ambasador.

Navodi da Berlin pozdravlja to što je održan susret dva predsednika u Briselu, "svakako ne u jednostavnim okolnostima, ali to je već dobar pomak i nadamo se da će se taj trend nastaviti".

Ocjenjuje da je sastanak Merkel sa Vučićem još jedan impuls za taj proces. "Mi cenimo što je predsjednik rekao da želi da nastavi dijalog, i mi ga želimo podržati i ohrabriti u tome."

Njemačka podržava članstvo Kosova u INTERPOL-u

Govoreći o podršci Njemačke članstvu Kosova u INTERPOL-u, rekao je da smatraju da je to važno jer je INTERPOL institucija nadležna za suzbijanje kriminala i da Policija Kosova može više doprineti toj borbi članstvom u INTERPOL. Smatra da bi to doprinelo i efikasnosti Policije Kosova.

Izvor: N1 / Kossev