Posljednji sastanak završen bez uspjeha

Posljednji sastanak Hashima Thaçija i Aleksandra Vučića u Briselu završen je bez uspjeha. Dvojica predsjednika najprije su odvojeno razgovarala sa visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini, zatim je uslijedio trilateralni sastanak, koji je trajao mnogo kraće nego što se očekivalo.

Dok Hashim Thaçi tvrdi da se zalaže za postizanje uravnoteženog sporazuma koji bi doveo do konačnog međusobnog priznanja, Vučić hoće da prekine dijalog, sve dok Priština, kako je rekao, ne povuče sve protivpravne odluke, koje se prije svega odnose na najavljeno formiranje Vojske Kosova i rasporađivanje jednog puka na sjever. Ni Thaçi ni Vučić nisu zadovoljni posljednjim susretom u Briselu.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj i njegov zamjenik Enver Hoxhaj nagovestili su mogućnost prekida dijaloga sa Beogradom ukoliko se pitanje vizne liberalizacije za Kosovo ne nađe na dnevnom redu u decembru, na šta je reagovao srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

Reakcije na sastanak stižu i iz Moskve. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocjenjuje da su propali napori EU u posredovanju između Beograda i Prištine i da SAD forsiraju stvaranje Vojske Kosova.

"Rusija će nastaviti da se pridržava odluka koje je donio Savjet bezbjednosti, a prije svega mislim na rezoluciju 1244, koja nalaže da je Kosovo dio Srbije. Svi koraci moraju da se preduzimaju u skladu sa tom rezolucijom", rekao je Lavrov.

Lider Samoopredjeljenja Albin Kurti  poručuje da Skupština Kosova nije potvrdila mandat predsjedniku Thaçiju da pregovara sa Srbijom.

"Prošlo je četiri mjeseca od kako je vlada parlamentu dostavila izvještaj o dostignućima i izazovima sprovođenja sporazuma u Briselu. Međutim, predsjednik Skupštine Kosova i njegovo rukovodstvo ne žele da razmotre i ocjene taj izvještaj", rekao je Kurti.

Poznavaoci političkih prilika u Prištini i Beogradu ocjenjuju da je dijalog Beograda i Prištine već neko vrijeme u krizi.

"Pristup i jedne i druge strane ili čak samo jedne strane, što je dovoljno u neobazrivosti i to može dovesti do prekida dijaloga", kazao je Mazllum Baraliu profesor ustavnog prava u Prištini.

"Ovo je samo još jedan od događaja koji će ugroziti svakako već loše odnose Beograda i Prištine, pogotovu ako se uzme u obzir da još uvijek nije formirana ni ZSO, tako da vjerujem da u narednom periodu neće doći do nekog konkretnijeg dogovora između dvije strane", rekao je Mišel Zubenica, politički analitičar iz Beograda.

Inače, posljednji sastanak u Briselu bio je prvi nakon 18. jula, kada su se dvojica predsjednika pod pokroviteljstvom EU sastala u Briselu. Nastavak dijaloga je bio zakazan za 7. septembar u Briselu, ali se Vučić i Thaçi tada nisu sastali, već je Mogherinijeva održala odvojene sastanke s dvojicom predsjednika.

Marija Stanojković, RTK2