Marko Đurić progovorio

"Albanci na Kosovu ne poštuju ni sopstveni ustav, ni nealbance - koje nazivaju svojim građanima - ni svoj potpis, ni datu riječ, i apsolutno im se ne može vjerovati", kaže direktor takozvane Kancelarije vlade Srbije za Kosovo Marko Ðurić

"Jasno je da naspram sebe imamo potpuno neiskrenog i nekredibilnog sagovornika, i povodom toga nemamo nikakvih iluzija", rekao je Ðurić u intervjuu za današnji "Alo".

Kazao je da je prošlo više od dvije hiljade dana otkako je dogovoreno formiranje Zajednice srpskih opština, a da danas ne izgleda da su išta bliži realizaciji tog dogovora iako su, kaže, Beograd i Srbi sa Kosova učinili sve sa svoje strane da taj sporazum bude proveden.

Ðurić upozorava da bi jednostrano formiranje oružanih snaga na Kosovu bilo kršenje međunarodnih sporazuma, odnosno međunarodnog prava.
 
"Postoje valjani razlozi kojima se može potući svaka tvrdnja da je Albancima na Kosovu potrebna vojska", ukazao je, navodeći da je, prije svega, bezbjednosni garant na terenu KFOR, kao i da je svaka ideja o formiranju vojske Kosova protivna pravu i svakoj želji za normalnim odnosima.

"Jasno je ko može biti jedina meta takve formacije i koga bi ona trebalo da zaplaši. Srbi zato ne smeju uzeti učešće u takvom projektu niti biti oružje u rukama protivnika sopstvenog naroda", ističe Ðurić.