Za puno mladih postalo kao

Godinama su Albanci pokušavali da pobjegnu kamionom prema Velikoj Britaniji, što je sada za puno mladih postalo kao "američki san".

Ali, dok su ranije birali da pobjegnu iz Francuske, sada su našli jedan drugi put preko Njemačke.

Tako su inostrani mediji pisali da puno mladih nastoji da ode iz Kukshavena u Njemačkoj, za Veliku Britaniju, i to kao ilegalni putnici bez karte, teretnim kamionima.

Mediji pišu da su veći dio njih koji prolaze – Albanci, iako su u lukama mjere bezbjednosti povećane.

Šest puta nedjeljno, jedan teretni trajekt putuje iz Kukshavena za Immingham u Englesku. Takoreći, svaki put neki ilegalni putnik nastoji da se ukrca bez ikakvog ulaznog dokumenta. Uglavnom se radi o Albancima koji su u Njemačku došli kao turisti. Njihov cilj je život u Velikoj Britaniji, gdje se sada jedan dio njihovih porodica stabilizovao.

Jorg Ristov iz Federalne Policije u Hanoveru kaže:

"Sve je počelo 2015. Od tada, Kukshaven postaje sve više jedan centar za ilegalne putnike. Takođe, to se odnosi i na druge luke Sjeverne Njemačke, iako u mnogo manjoj mjeri. U toku 2015. Federalna policija registrovala je 30 upada u zonu procenjenu kao sigurnu u luci Kukshaven. Ove godine, Federalna policija je izbrojala 222 lica do kraja avgusta mjeseca. Oni traže svaku mogućnost da se ukrcaju. Jedna od njih je i skrivanje u nekom kamionu koji uđe na trajekt. U slučaju da ih uhvate, ponovo pokušavaju nakon nekog vremena. Zato što oni ne mogu da se krivično optuže, samo zato što žele da se udalje iz zemlje. Mogu da se upozore ali se ne plaše.“

Albanci preuzimaju velike rizike koji im ugrožavaju i život. Prema portparolu policije Ulfu Vundraku bilo je slučajeva kada su Albanci pokušavali da pređu vodenu granicu dušekom napunjenim vazduhom.

Operateri luke Kukshavena sada su podigli svoje mjere sigurnosti:

Sredili su ojačanu ogradu, uvijek dodatne snage bezbjednosti i instalirane su video kamere. Osim ovoga, stvorena je jedna radna grupa zajedno sa predstavnicima Federalne policije, Kopnene i Vodene Zaštite. Dakle, na ovaj način spriječeno je puno ilegalnih prelaza granice.

Ipak, ukoliko ilegalni putnici uspiju da se popnu na neki brod, njihov put se obično završava u luci Immingham.