Bivši predstavnik EU za Kosovo

Propuštanje aktuelne prilike za rješavanje kosovskog pitanja moglo bi da vodi ka stvaranju zamrznutog konflikta u Evropi, kaže bivši predstavnik EU za Kosovo i nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Volfgang Petrič. On upozorava i da iskustva iz regiona pokazuju da nametnuta rješenja nisu dobra.

Petrič je istakao da je veoma važno da se, pod pokroviteljstvom EU, nastavi dijalog Beograda i Prištine i nađe rješenje, jer će se okolnosti u EU još više mijenjati, a izneo je i strepnju da to neće biti na bolje.

-  Izbori za Evropski parlament iduće godine će u poslaničke klupe uvesti još više ekstremista iz zapadne i centralne Evrope. Sljedeća Evropska komisija biće sastavljena drugačije od aktuelne, i bojim se da će, ako prilika za rješenje kosovskog problema ne bude iskorišćen sada, buduća Komisija će pokušati da izbjegne to pitanje - smatra on.

Kako je rekao, "ako Federica Mogherniji ne uspije, onda ne vjerujem da će njen nasljednik pokretati to pitanje, i postoji opasnost da taj problem postane zamrznuti konflikt usred Evrope".

Petrič je istovremeno ocjenio da inicijativa Zorana Zajeva i Aleksisa Ciprasa, ali i Aleksandra Vučića i Hashima Thaçija predstavljaju po prvi put primjer kako lokalna politika pokušava da riješi lokalni problem, što on podržava.

Kazao je i da iz iskustva u regionu zna da nametnuta rješenja nisu dobra.

- U BiH smo imali nametnuto rješenje, puno je milijardi je investirano u obnovu, koja je uspjela, ali nema održivog rješenja. Lakše je rješiti problem Kosova i ime Makedonije, jer postoje političari koji su spremni na kompromis, a to je preduslov za soluciju - objasnio je Petrič.

Petrič se osvrnuo i na velike probleme sa kojima se suočava EU, dodajući da neki govore i o "egzistencijalnoj pretnji" po Uniju, što, kako kaže, nije previše preterano i ocjenio da je riječ o internim probelemima, poput skretanja u desno, i udaljavanje od liberalne demokratije i njenih vrijednosti koje su osnova identiteta EU, te autoritarne tendencije u pojedinim zemljama.

- Prije 20 godina na Balkanu su dominirale dvije sile, EU i SAD. Sada imamo puno spoljnih aktera Kinu, Rusija i Turske, ali i arapske zemlje. Ujedinjeni Arapski Emirati investirali su ne samo u islamska područja, već i u Srbiju. Investicije nisu problem, konkurencija je dobra u ekonomiji, ali je problem što neki spoljašnji akteri ne igraju po pravilima EU - naglasio je Petrič.