Ministar spoljnih poslova Behgjet Pacolli izjavio je za TV Prva da između Srbije i Kosova ne bi trebalo ni da bude granica i da bi "loptu trebalo prebaciti na ekonomsko polje".

Odgovarajući na pitanje novinara TV Prve, na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN, koliko smo danas daleko od rješenja kosovskog pitanja, Pacolli je rekao da smo blizu, ali istovremeno i daleko.

"Jako smo daleko i jako smo blizu. Sve je u našiim rukama. Ako hoćemo, možemo biti mnogo bliže, a ako nećemo, onda smo daleko", kazao je on.

Upitan od koga zavisi rješenje kosovskog pitanja kaže da "zavisi od nas i od volje naših naroda".

"Ako smo voljni onda ćemo doći do zaključka. Na Kosovu imamo veliku volju da bude pomirenja", istakao je on.

Na konstataciju da na Kosovu postoje dvije suprotstavljene struje - ona koja je za rješavanje pitanja preko korekcije granice i ona koja to rješenje osporava, Pacolli smatra da je cijela ta ideja došla odjednom.

"Ljudi se moraju konsultovati i promisliti, ali ja mislim da je to na dobrom putu i ako naši lideri gospodin Thaçi i gospodin Vučić još malo uzmu pažnju i objašnjavaju ljudima, dobru stvar niko neće odbaciti", kazao je ministar spoljnih poslova Behgjet Pacolli.

"Ja mislim demarkacija, jer mi nikada nismo izvršili demarkaciju i najvjerovatnije, ako se govori o demarkaciji, onda je to veoma razumno i ne bi trebalo da ima problema", dodao je on.

Upitan i kada bi to pitanje konačno trebalo da se riješi, odgovara "što prije".

"Jer tako je potreban mir među našim ljudima. Živeli smo nekada zajedno i ja vidim tendenciju da oni hoće da žive zajedno. Mi umjesto da pravimo granice, mi trebamo likvidirati granice i pustiti ljudima da se kreću slobodno", kazao je Pacolli.

Situacije poput one kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio na Kosovu, prema njegovim riječima, moramo prevazići.

"Mislim, kada je bio gospodin Vučić, on je osjetio koje je greške napravio. I kosovska strana zna koje greške je napravio i druga posjeta biće pažljivija i to će se iskorigovati", dodao je.

"Ja lično vjerujem da je rješenje negde drugo. Moramo naći loptu na ekonomskom polju. Tamo je rješenje – ekonomska saradnja, više radnih mjesta, više ekonomskog rasta, bolji život stanovništva, kvalitetnije školovanje i više proizvoda na stolu. To bi trebalo, ako ima volje i sa sjeverne i sa južne strane, može da se dostigne", zaključio je.