Podrška dogovoru o imenu

Makedonija je na historijskoj prekretnici na putu ka EU, a na predstojećem referendumu 'za' Dogovoru o imenu ima našu punu podršku, izjavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz pred polazak u Makedoniju, gdje je stigao u petak.

"Zbog svega toga dolazim u Makedoniju da se sretnem sa premijerom Zoranom Zaevim i drugim zvaničnicima", naveo je Kurz u poruci na Facebooku i Twitteru.
Kurz je stigao u Skoplje na poziv Zaeva, koji, pred referendum planiran za 30. septembar, ima susrete i sa nekoliko drugih evropskih lidera, među kojim i njemačkim kancelarom Angelom Merkel koja u subotu dolazi u Skoplje.
Kancelar Austrije, koja predsjedava Unijom, pozvao je građane Makedonije da na referendumu glasaju za Dogovor sa Grčkom o imenu države, koji će otvoriti put ka EU i NATO-u.
U četvrtak je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio u Skoplju građanima Makedonije da neće biti ulaska u NATO ako Dogovor sa Grčkom ne bude proveden.
"Za nekoliko nedjelja ćete imati referendum na kome trebate odlučiti o budućnosti, o vašem članstvu u EU i NATO-u, a NATO je spreman da vas prihvati kao 30. zemlju članicu", poručio je generalni sekretar NATO-a tokom dvodnevne posjete Makedoniji.

Stoltenberg Makedoncima: Bez 'da' na referendumu nema NATO-a

Na referendumu će građani odgovoriti na pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO-u sa prihvatanjem Dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke?".
Dogovor dvije države potpisali su u junu ministri vanjskih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kodzijas i između ostalog predviđa da naziv države bude Republika Sjeverna Makedonija za upotrebu unutar države i u međunardonim odnosima.
Provedba Dogovora bi se trebalo da odvija etapno, a stupiće na snagu kada obje strane prihvate dokument u saglasnosti sa unutrašnjim procedurama.